Valné hromady Harvardského holdingu se nezúčastnil likvidátor

bývalý prezident harvardských fondů Viktor Kožený

bývalý prezident harvardských fondů Viktor Kožený Zdroj: ctk

Řádné valné hromady Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci (HPH) se nezúčastnil likvidátor holdingu Zdeněk Častorál. Řekl to předseda představenstva HPH Karel Staněk. Akcionáři se tak podle něj nedočkali informací o stavu společnosti, o jejím majetku a stavu likvidace. Podle Částorala bylo samotné svolání valné hromady neplatné.

Holding má asi 240 tisíc podílníků. Likvidaci a konání valných hromad HPH provází už řadu let mnoho právních sporů.

„Častorál byl do své funkce jmenován v roce 2000 soudem. Od té doby likvidaci provádí s jediným výsledkem, v jeho režii již likvidace stála společnost i její akcionáře jen od roku 2004 téměř 150 milionů korun, bez jakéhokoliv přínosu do likvidačního zůstatku,“ uvedl Staněk. Podle účetních závěrek z minulých let měl majetek HPH činit 24 miliard korun.

Nesplněná zákonná povinnost?

Častorál podle Staňka nesplnil zákonnou povinnost a svou absencí, kterou neodůvodnil, připravil akcionáře o informace, které na valné hromadě očekávali. „O stavu společnosti a jejím majetku je nemohlo informovat ani představenstvo, ani dozorčí rada, neboť Častorál již několik let odmítá provedení řádného auditu účetní závěrky a před orgány společnosti vytrvalé ukrývá účetnictví. Jedinou informaci o stavu HPH, kterou představenstvo mohlo akcionářům poskytnout, bylo sdělení silného podezření, že likvidátor dovedl svou činností holding až na hranici insolvence,“ dodal Staněk.

Částoral ovšem tvrdí, že valnou hromadu svolalo představenstvo, které není usnášení schopné, a svolání tak bylo neplatné. „Městský soud v Praze svým usnesením z 13. 11. 2014 vyslovil neplatnost všech usnesení náhradní valné hromady společnosti Harvardský průmyslový holding, a.s. - v likvidaci konané dne 23.5.2014,“ sdělil Částoral ČTK.

Nebylo projednáno s likvidátorem

Svolání valné hromady, její program, jednotlivé body a způsob financování pak nebyl podle Částorala projednán se soudem jmenovaným likvidátorem. „Svolavatelé k svolání valné hromady opětovně použili zřejmě nelegální finanční prostředky, tj. prostředky nepocházející z HPH, tedy nelegální prostředky, bez jasného původu,“ dodal.

Odvolací pražský vrchní soud uložil v roce 2012 zakladateli a bývalému prezidentovi harvardských fondů Viktoru Koženému a jeho bývalému likvidátorovi Borisi Vostrému tresty deset a devět let vězení. Muži prý podváděli při obchodech s cennými papíry a HPH způsobili podle verdiktu škodu přes deset miliard korun. Oba jsou stíhaní jako uprchlí, škodu mají nahradit. Kožený měl zaplatit zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky.

Z dřívějších informací Častorála vyplývá, že majetek holdingu spočívá především v zástavních smlouvách a směnkách za Koženého firmami. HPH vznikl z Koženého Harvardských privatizačních fondů a poté vstoupil do likvidace. Soud mu zablokoval i část majetku. Likvidaci a konání valných hromad provází řada právních sporů.