Ve čtvrtek se sejde sněmovní výbor pro bezpečnost

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Na žádost poslanců ANO, KDU-ČSL, KSČM a Úsvitu se kvůli krizi v policii sejde sněmovní výbor pro bezpečnost. Svolal ho jeho zástupce Bronislav Schwarz (ANO). Ten už o jednání informoval také předsedu výboru Romana Váňu (ČSSD), který se nyní nachází v zahraničí.

Jednání výboru se kromě jeho členů sejdou také hlavní aktéři současné krize, odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, státní zástupce Ivo Ištvan a vedoucí ostravské pobočky protimafiánského útvaru Jiří Komárek. Schůzi podpořil také předseda koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, nebo také ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který doufá, že jednání zamezí případným spekulacím.

Krizi v policii inicioval ministr vnitra Milan Chovanec, když oznámil plánovanou restrukturalizaci elitních policejních útvarů. Jejím cílem mělo být sloučené protimafiánské a protikorupční policie. Ihned po oznámení reformy bezpečnostního sboru se mezi policisty zvedla vlna nevole, která vyvrcholila odchodem Roberta Šlachty do civilu.

V souvislosti se situací v policii obvinil Jiří Komárek z ostravského ÚOOZ policejního prezidenta Tomáše Tuhého z masivního úniku informací, které souvisely s vyšetřováním závažných hospodářských kauz. Komárek také poukázal na snahy Generální inspekce bezpečnostních sborů o zasahování do kauzy Vidkun. V té jsou obviněni vysoce postavení policisté.

Chovanec i Tuhý však jakákoliv nařčení odmítají a vyjádřili nelibost s tím, že se policisté obracejí na média místo toho, aby svá podezření z nekalé policejní práce konzultovali s policejní inspekcí.

Kromě setkání sněmovního výboru pro bezpečnost žádají mnozí poslanci také zřízení vyšetřovací komise. Pro její vznik se například v neděli vyslovil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Rozhodnout o jejím zřízení však může sněmovna pouze v případě, že ho navrhne minimálně 40 poslanců. Premiér rovněž na žádost Jaroslava Faltýnka (ANO) přesunul Bezpečnostní radu státu z 20. na 22. července.