Ve Vyšních Lhotách začne fungovat další uprchlický tábor

Centrum ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kam bude policie odvážet nelegální běžence zadržené v Česku. V areálu jsou ubytovny pro zadržené cizince a také technické objekty jako sklady, zázemí či správní budova.

Centrum ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kam bude policie odvážet nelegální běžence zadržené v Česku. V areálu jsou ubytovny pro zadržené cizince a také technické objekty jako sklady, zázemí či správní budova. Zdroj: ctk

Zařízení pro nelegální migranty v Bělé pod Bezdězem - Jezové na leteckém snímku z 5. srpna. Situace v areálu je v posledních dnech napjatá, kvůli vzpourám a ničení majetku tam hlídkují policejní posily z Prahy i dalších krajů. Zaměstnanci zařízení nyní budou kontaktovat policii v Bělé vždy, když ho opustí některý z běženců a může se volně pohybovat po městě.
Centrum ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kam bude policie odvážet nelegální běžence zadržené v Česku. V areálu jsou ubytovny pro zadržené cizince a také technické objekty jako sklady, zázemí či správní budova. Snímek ze 7. července.
2
Fotogalerie
Ministerstvo vnitra v pátek otevře ve Vyšních Lhotách v Moravskoslezském kraji nový tábor pro uprchlíky, který bude mít kapacitu 220 míst. Rozšířena byla také kapacita zařízení v Bělé pod Bezdězem, kam se nově vejde 700 uprchlíků. Celkem bude v tuzemských záchytných táborech pro uprchlíky 1116 míst.

Podle náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka se o otevření nového detenčního zařízení rozhodlo na začátku týdne poté, co se o víkendu naplnily kapacity těchto táborů a musel se kvůli tomu sejít krizový štáb. „Po tomto víkendu se rozsvítila červená kontrolka, systém byl na limitu,“ uvedl Nováček.

Areál ve Vyšních Lhotách má rozlohu 75 tisíc metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky se využíval už dříve. Objekt se pro ubytování běženců přestal využívat na konci roku 2009. Podle Nováčka se tam ve čtvrtek uskuteční prohlídka pro veřejnost a v pátek tam přijedou první migranti.

Areál v Bělé na Mladoboleslavsku slouží k dočasnému ubytování zadržených migrantů, kteří zpravidla směřují do Německa. Většinou jde o Afghánce, Syřany a Iráčany. V zařízení byly na začátku týdne postaveny stany, které umožní zvýšení kapacity tohoto tábora. Ve stanech je podle Nováčka 94 míst, která jsou určena pro případný příjem většího počtu uprchlíků. Dalších 128 míst bude v kontejnerových přístavbách, jejichž výstavba začne příští týden v pondělí.

Poslední areál pro zajištění cizinců s kapacitou 196 míst je zatím v Zastávce u Brna. Ministerstvo plánuje převézt odtud uprchlíky do Vyšních Lhot a areál vyprázdnit, aby mohl sloužit jako přijímací středisko pro nové běžence.

Do konce roku by mělo být v záchytných zařízeních v Česku k dispozici 1400 míst. Zbývajících 300 míst bude připraveno v bývalé věznici Drahonice na Lounsku, která může být v případě potřeby připravena pro příjem uprchlíků během několika dní.

„Je to další objekt od ministerstva spravedlnosti, který si vezeme výpůjčkou,“ uvedl Nováček. Podle něj se se zvyšování kapacit počítá i v příštím roce, kdy bude připraveno zařízení v Balkové na severním Plzeňsku.

Přísnější ochrana hranic

Podle šéfa cizinecké policie Milana Majera letos nelegální migrace v Česku roste. Za první pololetí bylo zachyceno 3018 migrantů, což bylo meziročně o 48 procent více. V tuzemsku v této souvislosti od poloviny června platí zvýšena policejní pohotovost a kontroly zaměřené na uprchlíky.

„Do dnešního dne bylo zadrženo přibližně 1050 nelegálních migrantů,“ dodal ke zvýšeným kontrolám Majer. Většinou byli chyceni občané Sýrie, Afghánistánu či Pákistánu. Většina z nich podle něj nemá zájem v Česku zůstat a chce se dostat do Německa.

Podle Majera se na zvýšených kontrolách podílí na 360 policejních posil. Zvýšená ostraha bude trvat do odvolání, řekl. V Česku nyní kvůli migrantům platí první stupeň ochrany hranic. Druhý stupeň by znamenal zpřísnění kontrol na hranicích České republiky. Majer řekl, že zatím nelze říct, zda a kdy bude vyhlášen. Mohlo by se to podle něj však stát třeba i zde dne na den, pokud by například bylo zachyceno několik kamionů převážejících větší počet uprchlíků, podobně jako se to stalo minulý týden na Plzeňsku.

Výběr základních informací o zařízeních pro uprchlíky
Výběr základních informací o zařízeních pro uprchlíky (zařízení pro zajištění cizinců, přijímací střediska, pobytová střediska, integrační azylová střediska, včetně Vyšných Lhot a Balkové, které teprve budou otevřeny; řazeny abecedně):
Balková (okres Plzeň-sever)
Záchytné středisko pro uprchlíky a žadatele o azyl vzniklo v roce 1998 v bývalém objektu střední policejní školy. Mělo kapacitu kolem 300 osob. V prosinci 2005 tehdejší ministr vnitra František Bublan oznámil, že areál bude přeměněn na policejní školicí středisko.
V roce 2002 středisko navštívila delegace Výboru proti mučení při Radě Evropy, které se v něm dostalo mnoha stížností na fyzické i slovní napadání cizinců. Podle delegace byl režim v táboře nevyhovující; cizinci prý museli trávit 23 hodin zavřeni v celách bez možnosti se zaměstnat.
Podle nedávného rozhodnutí vlády bude středisko znovu otevřeno.
Areál v Balkové stojí dva kilometry od Kračína, místní části obce Tis u Blatna. Byl postaven asi před 35 lety. Objekty, které nyní slouží jako školicí a výcvikové středisko pro policejní psovody, jsou trvale hlídané policií a nechátrají.
Brno
Integrační azylové středisko.
Vzniklo v roce 2009, kapacitu má 20 lůžek.
Havířov (Karvinsko)
Pobytové a integrační azylové středisko
Vzniklo v roce 1996, kapacitu má 146 lůžek.
Středisko se nachází v místní části Dolní Suchá na severním okraji Havířova.
Jaroměř (Náchodsko)
Integrační azylové středisko.
Vzniklo v roce 1994, kapacitu má 36 lůžek.
Jezová u Bělé pod Bezdězem (Mladoboleslavsko)
Zařízení pro zajištění cizinců má podle webu Správy uprchlických zařízení kapacitu 270 lůžek.
Vzniklo počátkem 90. let v objektech, které předtím používala sovětská armáda.
Evropský výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání při Radě Evropy letos na jaře kritizoval špatnou jazykovou vybavenost personálu zařízení a jeho nízkou schopnost práce ve vícenárodnostním prostředí.
Podle nedávného rozhodnutí vlády bude kapacita střediska navýšena, nově se do zařízení vejde 700 uprchlíků.
Jezová leží v lesích asi tři kilometry severně od Bělé pod Bezdězem.
Kostelec nad Orlicí (Rychnovsko)
Pobytové středisko pro uprchlíky.
Vzniklo v roce 2001 v areálu bývalých kasáren, kapacitu má 275 lůžek.
Leží na východním okraji města.
Praha-Ruzyně
Přijímací středisko v tranzitním prostoru Letiště Václava Havla v Praze.
Zařízení vzniklo v roce 2001, kapacitu má 45 lůžek.
Předlice (Ústecko)
Integrační azylové středisko.
Vzniklo v roce 1994, kapacitu má 44 lůžek.
Vyšní Lhoty (Frýdecko-Místecko)
Areál má rozlohu 75 tisíc metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky se využíval už dříve.
Otevřen byl v roce 1993 a měl kapacitu 580 lůžek. Objekt se pro ubytování uprchlíků nevyužívá od prosince 2009.
V červenci 2011 ho Správa uprchlických zařízení prohlásila za nepotřebný. Ministerstvo jej proto nabídlo dalším složkám státu a státním organizacím. Loni v lednu o areál projevila zájem vězeňská služba, která spadá pod ministerstvo spravedlnosti.
Podle nedávného rozhodnutí vlády bude středisko znovu otevřeno, bude mít kapacitu 220 míst. Ministerstvo vnitra zařízení otevře v pátek.
Vyšní Lhoty leží na okraji CHKO Beskydy nedaleko průmyslové zóny v Nošovicích.
Zastávka u Brna
Zařízení pro zajištění cizinců a přijímací středisko s celkovou kapacitou dle Správy uprchlických zařízení 176 míst, dle aktuálních informací 196 míst.
Uprchlické středisko v Zastávce u Brna zahájilo činnost v srpnu 1990, kdy bylo v objektech federálního ministerstva vnitra ubytováno 200 rumunských občanů. Zařízení v současné podobě vzniklo v roce 2009.
Zastávka leží nedaleko Rosic v okrese Brno-venkov.