Véčkařům s rozhodnutím o restitucích nepomohl ani Duka

Předseda poslanců Věcí veřejných (VV) Vít Bárta (vpravo) a předseda VV Radek John přicházejí na pražský Úřad vlády na koaliční schůzi k církevním restitucím.

Předseda poslanců Věcí veřejných (VV) Vít Bárta (vpravo) a předseda VV Radek John přicházejí na pražský Úřad vlády na koaliční schůzi k církevním restitucím. Zdroj: CTK/Katerina Sulova

Ani včerejší pětihodinové večerní jednání výkonné rady Věcí veřejných nevyjasnilo její postoj k církevním restitucím. Zástupci vedení VV navštívili pražského arcibiskupa Dominika Duku, k ničemu prý ale nedospěli. Dnes ráno se sejdou s poslanci nejmenší strany, které chtějí o dosavadních jednáních informovat.

„Dlouho jsem probírali, jestli restituce jsou tím tématem, kterým máme ohrozit vládu, nebo nemáme ohrozit vládu, a to co chceme, nebo nechceme. Popravdě, ještě jsme nedospěli ke konečnému závěru,“ řekl místopředseda strany Tomáš Jarolím.

Vedení VV podle něj ještě hledá zdroje, jak přinést finanční prostředky do rozpočtu. S podporou dohodnutého majetkového vyrovnání státu s církvemi VV váhají kvůli tomu, že prý nedostali od ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) uspokojivou odpověď, kde stát v době krize a šetření najde potřebných 59 miliard korun.

Schůzky s Dukou se podle Jarolíma zúčastnili předseda strany Radek John, vicepremiérka Karolína Peake a předseda poslanců Vít Bárta. „Jednání bylo spíše orientačního rámce, taky se k ničemu nedospělo,“ dodal Jarolím. Členové výkonné rady si v rámci přestávky v zasedání odjeli pro další neupřesněné podklady. V jednání se prý rozhodli pokračovat mimo sídlo strany.

„Předpokládám, že konečné hlasování ponecháme na ranní grémium a poslanecký klub,“ uvedla místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová.

Vládní partneři ODS a TOP 09 žádají VV, aby dnes bez podmínek ve vládě podpořily zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Na něm se všechny koaliční strany už před několika měsíci dohodly se 17 českými církvemi. Pokud pro zákon ministři za VV ve středu ruku nezvednou, pohrozil v pondělí premiér Petr Nečas (ODS) jejich odvoláním z vlády, tedy faktickým koncem nynější třístranné koalice.

Věci veřejné to označují za ultimátum a dopoledne podle vyjádření lídrů strany její vedení jednalo především o tom, zda takovému nátlaku ustoupit. Podle Nečase kladou ultimativní požadavky členové VV. „Já jako předseda vlády mám právo požadovat, aby plnili, co jsme si odhlasovali. To není ultimátum, ale elementární dodržování autority předsedy vlády,“ uvedl Nečas s tím, že všichni ministři jsou ve svých postech díky tomu, že je do vlády navrhl.