Veřejné zakázky: z nové normy se stává paskvil

ilustrační foto

ilustrační foto

Přetahovaná politiků o podobu nového zákona o veřejných zakázkách nebude mít vítězů ani poražených, většina návrhů předkládaných poslanci je nepromyšlená a špatně technicky připravená. A některé by dosavadní praxi ještě zhoršily, protože v jejich pozadí stojí lobbisté. To jsou hlavní výhrady Transparency International ke schvalování normy v dolní komoře parlamentu. Ta bude o předloze hlasovat už v závěrečném třetím čtení.

„Nechceme v zákoně o veřejných zakázkách žádné nepřipravené pozměňovací návrhy na poslední chvíli. Jeho ideální podoba byla ta, kterou schválila vláda,“ reagoval na otázky deníku E15 ředitel protikorupční organizace David Ondráčka.

Změn, o něž dva sněmovní výbory vládní předlohu doplnily, jsou ale přes dvě stovky, další pak podali poslanci. TOP 09 se připojila k opoziční ČSSD s požadavkem, aby každá firma ucházející se o zakázku nad 250 tisíc korun povinně zveřejnila všechny své vlastníky a spoluvlastníky a zároveň majitele svých subdodavatelů včetně osob, které se na zakázce budou podílet. „Požadujeme, aby prošel pozměňovací návrh, který umožní identifikovat i subdodavatele. Bez něj zákon k žádné větší transparentnosti nepomůže,“ řekl šéf socialistů Bohuslav Sobotka.

Věci veřejné následně navrhly, aby se povinnost vztahovala pouze na ty, kteří v případě menší zakázky vlastní v dané firmě 10 a více procent akcií, u větší zakázky pak pět a více procent. „Jsem poslední, komu by vadilo, kdybychom měli průhledné struktury všeho. Jsem jenom proti tomu, abychom do právních předpisů dávali ustanovení, které jsou podle mého názoru v praxi těžko vymahatelná,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV), jenž vládní návrh připravil. Jeho úřad už dříve obdržel na 1200 protichůdných připomínek, s nimiž se musel při přípravě návrhu nové normy vypořádat.

S požadavky, aby se uchazeči o veřejné zakázky i jejich subdodavatelé museli „svléknout do naha“, souhlasí i členka občanského sdružení Veřejnost proti korupci a bývalá politička Hana Marvanová.

Rovněž sbor vládních poradců NERV doporučil, aby bylo zajištěno jasné rozkrytí vlastnické struktury těch, kteří čerpají veřejné peníze. Transparency International ale namítá, že návrh je nekvalitní. „Bohužel je legislativně špatně napsaný a k zamýšlenému cíli nevede. Většina pozměňovacích návrhů je kontraproduktivní,“ konstatoval Ondráčka.

Co má zákon zrušit a změnit

Například ruší současný systém neblaze proslulých losovaček. Snižuje také limity pro zakázky malého rozsahu, u stavebních zakázek do šesti milionů korun nejdříve na tři miliony, potom na jeden milion, u podlimitního řízení z 20 milionů na 10 milionů. Zavádí povinnost uveřejňovat hodnotící protokol, smlouvu i skutečně uhrazenou cenu. Norma rovněž nově stanovuje institut významné zakázky nad 300 milionů. U nich bude třeba předložit oponentní posudek a následně je bude schvalovat vláda.