Veřejnoprávní média chtějí vrátit DPH, získaly by stamiliony

Budova Českého rozhlasu

Budova Českého rozhlasu Zdroj: CTK

Česká televize
Česká televize
Ceská televize
Český rozhlas
Český rozhlas nabízí zpravodajství pro iPhony a iPody
6
Fotogalerie

Zhruba šest set milionů korun ročně by mohla ušetřit Česká televize, pokud by mohla nárokovat zpět DPH z provedených nákupů, což komerční televize mohou. V případě Českého rozhlasu by to byly minimálně desítky milionů korun. Snaží se proto přesvědčit poslance a soudy, aby nemusely odvádět DPH z nákupů. Zatím ale marně. 

Poplatek za veřejnoprávní televizi činí 135 korun měsíčně, za rozhlas 45 korun. Jeho zvýšení či navázání na míru inflace je ovšem politicky velmi nepopulární. „Jsou to přitom peníze, které nám koncesionáři posílají proto, abychom za ně vyrobili a odvysílali nějaký televizní program. Místo toho tyto peníze odevzdáváme do státního rozpočtu z jejich už jednou zdaněných peněz,“ říká v rozhovoru pro deník E15 šéf na Kavčích horách Petr Dvořák.

„Kdyby byla vůle tuto diskrepanci změnit, tak by tato změna byla schopna zajistit dlouhodobé financování ČT na příštích pět sedm let bez toho, že by se muselo cokoliv dalšího měnit,“ dodal.

Český rozhlas se možností odpočtu DPH začal zabývat již před lety. Obrátil se dokonce na soud, aby rozhodl, zda má, či nemá DPH odvádět. „Rozhodnutí soudu nicméně není možné očekávat v horizontu měsíců, snad spíše let. Pokud by došlo ke zpětné vratce DPH, znamenalo by to pro ČRo zisk částky kolem miliardy korun,“ uvádí mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Jistá šance na změnu přitom je. O možnosti zrušit odvod DPH z nákupů poslanci nedávno dlouho hovořili ve volebním výboru, jenž řeší i mediální záležitosti. „O této možnosti se diskutuje mnoho let. Pokud by takový návrh byl podán, podpořil bych ho,“ prohlásil místopředseda výboru Vítězslav Jandák (ČSSD). Předseda výboru a bývalý novinář Martin Komárek (ANO) hodlá vyčkat až na případný rozsudek. „Jde o výklad zákona, a to je věcí soudu,“ uvedl.