Věřitelé Sazky dostanou nejvýše pětinu dluhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Na věřitele zkrachovalé Sazky zbývá v současné době podle insolvenčního správce Josefa Cupky 2,8 až tři miliardy korun. Mohli by tak dostat zpět zhruba deset až dvacet procent ze svých pohledávek. To za předpokladu, že soud nevyhoví ani jedné z několika žalob, které prodej Sazky zpochybňují, uvedl Cupka v rozhovoru pro deník E15.

Výnos by tak byl o něco vyšší, než bývá v konkurzech obvyklé. „Jsou to v průměru velice nízká čísla do deseti procent,“ potvrzuje jednatelka společnosti Creditreform Miloslava Osvaldová. Výjimkou je jediný věřitel, The Bank of New York Mellon, který měl část pohledávky zajištěnu, a Cupka mu již vyplatil 567 milionů korun.

Zbylé peníze na účtu se po odečtení nákladů na konkurz, odstupného dříve propuštěným zaměstnancům či odměny správce rozdělí mezi zhruba dva tisíce věřitelů, jimž insolvenční správce uznal pohledávky v celkové výši asi 16 miliard korun.

Kdy začne věřitele vyplácet, se podle Cupky nedá odhadnout. „Věřitelé mají možnost se odvolat, protože někomu se částka nebude líbit. Teoreticky to může být za několik měsíců, prakticky to může trvat dlouhou dobu.“

Peníze na účtu zkrachovalé Sazky pocházejí z loňského prodeje podniku Sazky společnému podniku PPF a KKCG za 3,81 miliardy. Prodej zpochybňuje několik žalob, které jako jeden z argumentů uvádějí to, že Cupka podnik neprodal Pentě. Ta za Sazku nabídla pět miliard, takže v případě prodeje této firmě by na účtu Sazky bylo více peněz. Penta se však tendru vyhlášeného správcem nezúčastnila a nabídku oznámila jen veřejně.

Sazka se do konkurzu dostala před rokem kvůli potížím se splácením miliardových dluhopisů vydaných kvůli financování výstavby pražské O2 Areny.

V ČR bylo loni podle údajů společnosti Creditreform prohlášeno 1778 konkurzů na majetek firem, meziročně o 11 procent více. Podle Osvaldové není ani výjimkou, že věřitelé nedostanou nic, neboť peníze z prodeje majetkové podstaty nestačí ani na pokrytí nákladů na konkurz.

„U větších společností s majetkem či zásobami zboží se ale nějakého výnosu docílit dá,“ podotkla Osvaldová.