Vítězové veřejných zakázek musí odhalit své vlastníky, žádá TOP 09

Petr Gazdík

Petr Gazdík Zdroj: E15 Anna Vackova

Firmy, které získají veřejné zakázky, by měly ukázat celou svou vlastnickou strukturu. Stejné pravidlo by mělo platit i pro jejich subdodavatele. Řekl to dnes předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík s tím, ze tento klíčový protikorupční krok chybí v návrhu zákona o veřejných zakázkách, který připravil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).

Podle návrhu TOP 09 by vítěz tendru musel zveřejnit majetkovou strukturu firmy až po konečného vlastníka. To by platilo po dobu čerpání veřejných peněz a tři roky po dokončení zakázky. Týkalo by se to i subdodavatelů. „Návrh by vytvořil v českém prostředí konečně takovou praxi, ke které jsme se všichni zavázali jak v koaliční smlouvě, tak v programovém prohlášení vlády. Nedokážu si představit, že by jakýkoliv člen koalice hlasoval proti,“ uvedl Gazdík.

Novým zákonem o veřejných zakázkách, který vláda prezentuje jako jednu z klíčových protikorupčních norem, by se měl ve čtvrtek zabývat sněmovní výbor pro veřejnou správu. Sněmovna by normu mohla schvalovat koncem měsíce.

ODS vadí chaos okolo projednávání

Situaci kolem přípravy zákona dnes kritizoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Občanským demokratům se nelíbí, že chaos údajně blokuje schválení návrhu. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž samo k vládnímu návrhu připravilo komplexní pozměňovací návrh, řadu dalších změn navrhli koaliční poslanci ve výboru.

ODS ale vadí i iniciativa poslanců TOP 09, kteří podle nich se zásadním návrhem k zákonu přišli bez konzultace s koaličními partnery. „Iniciaci schůzky koaličních zástupců ve sněmovně ministerstvo pro místní rozvoj rozhodně uvítá,“ uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

MMR podle ní nikdy nutnost zprůhlednit vlastnické struktury nezpochybňovalo. Novela ale prý celý problém neřeší. „Z našeho pohledu je nutné, aby vlastnickou strukturu rozkrývaly všechny subjekty získávající finance ze státního sektoru,“ uvedla mluvčí. Týkat by se to mělo nejen výherců tendrů, ale i příjemců dotací či subjektů, které podepisují smlouvy při pronájmu státního majetku.

Návrh poslanců TOP 09 počítá se zřízením registru smluv, v němž by byly zveřejněny všechny smlouvy s vítězi výběrových řízení. Poslanci TOP 09 také chtějí usnadnit zadavatelům zakázek administrativu. Úřady by například podle nich mohly uveřejnit některé informace jen na svém profilu a nemusely by je rozesílat účastníkům výběrového řízení.

Jednoduché a levné řešení

Návrhy TOP 09 k zákonu o veřejných zakázkách dnes podpořil Nadační fond proti korupci a občanské sdružení Veřejnost proti korupci. „Vyžadujeme, aby se u státní zakázky dokladoval takzvaný konečný majitel, což je buď fyzická osoba, nebo společnost, která je veřejně obchodovatelná na burze. Je to jednoduché, není to nákladné,“ řekl předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček.

Zavedení povinnosti dokládat průhlednou vlastnickou strukturu u firem usilujících o veřejné zakázky podpořila i neparlamentní Strana zelených. „Průhledná struktura vítězů veřejných zakázek je spolu se zpřísněním financování politických stran klíčovou podmínkou pro to, aby se problém korupce začal skutečně systémově řešit,“ uvedl předseda Strany zelených Ondřej Liška.