Vláda bude v pondělí hlasovat o prolomení limitů v dole Bílina

Lom Bílina

Lom Bílina Zdroj: cool3d Wikimedia

V pondělí by se mohlo schválit prolomení těžebních limitů hnědého uhlí v dole Bílina. Ministr průmyslu a obchodu předloží vládě na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem dva návrhy, oba počítají s prolomením limitů. Tento záměr několikrát podpořil i Mládek. Vládní koalice nemá na prolomení limitů jednotný názor.

Důl provozují Severočeské doly, které patří polostátní společnosti ČEZ. Mládkovy materiály také obsahují požadavek, aby uhlí vytěžené v dole bylo přednostně použito pro potřeby teplárenství v Česku. Proti prolomení limitů dlouhodobě protestují zejména ekologové, vědci i některá místní občanská sdružení. Úplné prolomení limitů naopak podporují horníci a odbory.

Varianty usnesení také ukládají Mládkovi a jeho případným nástupcům v čele resortu předkládat každoročně do roku 2020 vyhodnocení plnění cílů státní energetické koncepce. Předseda Českého báňského úřadu má pak mimo jiné prověřit finanční nákladnost práce na zahlazení následků těžby jak na Bílině, tak na dolu ČSA, kde těží Severní energetická finančníků Pavla Tykače, Jana Dienstla a Tomáše Fohlera.

Rozdíl v návrzích

Právě v postoji k dalšímu nakládání s dolem ČSA se ale předkládaná usnesení liší. Jeden z nich počítá s Mládkovým návrhem, aby se rozhodnutí o ČSA odsunulo do roku 2020. Zároveň současnému ministrovi průmyslu nebo jeho nástupci ukládá, že v případě neplnění cílů a opatření energetické koncepce má vládě do půl roku od vyhodnocení takového stavu předložit návrh na další úpravu limitů.

Týkal by se právě dolu ČSA. Mládek několikrát uvedl, že tato situace může nastat, když nebude dostatečně rychle pokračovat rozvoj jaderné energetiky. Druhé z usnesení se omezuje pouze na to, že ministr průmyslu má do konce roku 2020 v rámci vyhodnocení energetické koncepce předložit analýzu potřeb hnědého uhlí.

Dopady na pracovní trh

Dokumenty se naopak shodují v tom, že zástupci vlády mají do června příštího roku zpracovat program kompenzující ztráty pracovních míst v souvislosti s možným ukončením těžby v dole ČSA.

O prolomení limitů stanovených vládou v roce 1991 se hovoří několik let. Ministerstvo průmyslu v lednu představilo čtyři varianty toho, jak s nimi dále naložit. Kromě prolomení pouze na Bílině bylo možností také úplné zachování nebo úplné prolomení limitů.

Mládek dříve navrhoval posunutí limitů v dole ČSA, což by znamenalo zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně. V červnu však oznámil, že od tohoto plánu upustil, protože studie, které si nechalo Ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovat, ukázaly, že tento postup by se těžařům nevyplatil.