Vláda hledá další peníze na platy, aby 3,5 procenta dostali všichni

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova E15

Vláda bude hledat další peníze na platy, a to na narovnání platových tabulek a na odměny podle nového služebního zákona. Díky tomu by si mohli o slibovaných 3,5 procenta od ledna přilepšit všichni pracovníci veřejného sektoru. Novinářům to po jednání tripartity řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Odbory před nedávnem pohrozily protesty, pokud by se další finance nenašly a přidáno nedostali všichni zaměstnanci ve veřejné sféře. v pondělí pohrůžku zopakovaly.

„Já bych prostě chtěl, abychom 3,5 procenta mohli skutečně garantovat,“ uvedl Sobotka. Podle něj vláda bude při přípravě rozpočtu hledat další peníze. Ministerstva práce a financí mají do začátku září přesně vyčíslit, kolik by vlastně bylo potřeba na nápravu mzdových tabulek a na služební zákon. „Pokud si to vyžádá dodatečné zdroje, pak budeme jednat o dodatečných zdrojích,“ řekl premiér. Podotkl, že jeho vláda má ale omezené zdroje.

Odbory chtějí přidání o 3,5 procenta pro všechny pracovníky veřejného sektoru. „Naše hrozba protesty stále trvá,“ uvedl po jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Zvýšení platů ve veřejném sektoru zajímá i zaměstnavatele. Chtějí vědět, kolik lidí ve veřejné sféře vlastně pracuje a kolik do platů v minulých letech putovalo peněz.

V září se bude jednat o dalším zvýšení minimální mzdy

Na příštím zasedání, které se koná 4. září, by měla tripartita projednat znovu také návrh na zvýšení minimální mzdy. Připraví ho ministryně práce. Zaměstnavatelé, odboroví předáci a ministři se přitom už začátkem června dohodli na tom, že se nejnižší výdělek zvedne od ledna o 500 korun na 9000 korun.

Průměrná mzda v Česku za loňský rok činila 25 128 korun, což bylo meziročně o 0,1 procenta více. Reálně mzda ale klesla o 1,3 procenta. Podle údajů z informačního systému o průměrných výdělcích si například hasiči loni vydělali měsíčně 31 736 korun a policisté 29 061 korun. Učitelé na prvním stupni základní školy si přišli na 26 689 korun hrubého, na druhém stupni na 26 659 korun a na střední škole na 27 801 korun. Praktičtí lékaři ve veřejných zdravotnických zařízeních brali průměrně 42 913 korun, chirurgové 73 373 a internisté 60 788 korun. Všeobecné zdravotní sestry se specializací měly 31 178, knihovníci 20 369 a úředníci 26 026 korun.

Vládní ČSSD při koaličních jednáních o jméně eurokomisaře přišla s požadavkem o 200 korun vyšším za to, že podpoří kandidátku ANO Věru Jourovou . Podle hnutí ANO ale o žádnou takovou výměnu nešlo a byla to jen časová souhra, vláda má rychlejší růst minimální mzdy v koaliční smlouvě.

Zatímco odbory by větší zvednutí minimální mzdy uvítaly, zaměstnavatelům se návrh nelíbí. Nevidí důvod, proč by o dohodnuté záležitosti měli znovu jednat. „Chápu, že politické handly jsou všelijaké, vadí mi ale, když se jim dávají ekonomické parametry,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Další růst podle něj zaměstnavatelé nejspíš nepodpoří.