Vláda Mlsnu do Lucemburku neprotlačila, Soudní dvůr EU jej odmítl

Soudní dvůr EU v Lucemburku

Soudní dvůr EU v Lucemburku Zdroj: CC BY-SA 3.0: Zairon - Wikimedia Commons

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že ministr bez portfeje a šéf legislativní rady vlády Petr Mlsna se jeho soudcem nestane. Vláda Petra Nečase (ODS) Mlsnu do této funkce nominovala v únoru, odborníci však varovali, že by nemusel uspět. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by měl Mlsna odejít z vlády.

Informaci potvrdila Hospodářským novinám soudkyně Irena Pelikánová, kterou měl Mlsna u soudního dvora nahradit.

Na počátku ledna kabinet neschválil opětovnou nominaci Pelikánové do funkce, ačkoli ji doporučovali odborníci z poradního sboru expertů, který je součástí vládního postupu při výběru evropských soudců. Pravidlem je i to, že pokud kabinet neschválí nominaci odborníků, vypíše nové výběrové řízení.

Ministři však rozhodli, že z časových důvodů další výběrové řízení nebude a nominovali Mlsnu. Materiál pro vládu přitom uváděl, že sedmičlenný výbor tvořený na základě Smlouvy o fungování EU bývalými členy soudního dvora, členy nejvyšších vnitrostátních soudů a známými právníky, který posuzuje vhodnost kandidátů, se k Mlsnovi nemusí postavit kladně.

Předsedové tří nejvyšších českých soudů poslali v březnu premiérovi, ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) a ministru zahraničí Schwarzenbergovi (TOP 09) dopis, v němž je upozornili, že vláda při nominaci nedodržela pravidla. Zůstal však bez odpovědi.

Podle Sobotky je neúspěšná nominace Mlsny ostudou proč českou vládu. „Po téhle epizodě se podle mě pan ministr Mlsna stává definitivně směšnou figurou, která by z vlády určitě měla odejít,“ uvedl předseda ČSSD.

Vláda by nyní měla vypsat nové výběrové řízení. Stanovisko výboru evropského soudu není závazné, ale členské státy jeho názor respektují. Nynější soudkyně Pelikánová působí ve funkci soudkyně Soudního dvora EU za ČR od května roku 2004, funkční období jí končí letos 31. srpna.