Vláda musí zákon o registru smluv předělat, zní ze sněmovny

Ivan Pilný, poslanec hnutí ANO, předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny

Ivan Pilný, poslanec hnutí ANO, předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Zdroj: Anna Vackova/E15

Povinné zveřejňování obchodních smluv v internetovém registru může nabrat skluz. Hospodářský výbor doporučil Poslanecké sněmovně, aby projednávání návrhu zákona přerušila a vrátila ho vládě k dopracování.

Podle šéfa výboru Ivana Pilného (ANO) podporují předlohu jen předkladatelé z řad poslanců a iniciativa Rekonstrukce státu. Naopak některé instituce jako například Svaz měst a obcí mají k normě značně kritické připomínky.

„Záměr zákona je správný, mohl by ale vést k narušování volné hospodářské soutěže. Zazněly i konkrétně námitky k nutnosti zveřejňovat smlouvy firem s Exportní garanční a pojišťovací společnosti nebo s Českou exportní bankou,“ upřesnil Pilný.

Členové výboru se podle něj shodli, že návrh by se měl velmi výrazně předělat a měl by ho předložit Sobotkův kabinet. V opačném případě by totiž neprošel meziresortním připomínkovým řízením a nevyjádřila by se k němu ani Legislativní rada vlády.

„Není to o zákoně, je to o vůli,“ oponoval hlavní předkladatel Jan Farský (TOP 09 a Starostové). Připomněl, že předlohu podepsalo osm desítek poslanců a dvojnásobek se už před volbami v akci Rekonstrukce státu zavázal, že ji bude podporovat.

Připomínky měl i ústavně právní výbor

Poměrně ostrá debata se vedla také v ústavně-právním výboru. Sešla se řada i protichůdných pozměňovacích návrhů, které by například stanovily různé výjimky. Předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) varoval před schválením „paskvilu“, k němuž se nakonec nikdo nebude hlásit. Debata v tomto výboru bude pokračovat příští týden.

Několik pozměňovacích návrhů podal Jan Chvojka (ČSSD). Týkají se firem s účastí státu, krajů nebo obcí. Povinnost by se vztahovala jen na společnosti, které vlastní stoprocentně. Podobně to podle něho platí na Slovensku. Právě jeho příkladem předkladatelé normy v čele s Farským argumentují. Chvojka dodal, že netrvá na dalším návrhu, který by ze zákona vyloučil strategické státní firmy.

Proti jsou obce i města

Na jednání obou výborů proti navrženému znění normy opět vystoupil na jednání obou výborů Svaz měst a obcí. „Už nyní existuje dostatečný prostor pro to, aby občané dostávali informace,“ konstatovala výkonná ředitelka svazu Jana Vildumetzová.

Zveřejňování smluv podle ní nesmí radnice administrativně zatížit. Varovala rovněž před možným rozporem se zákonem o ochraně osobních údajů. Vedle toho Vildumetzová řekla, že portál veřejné správy není na zveřejňování smluv připraven. Předloha počítá s tím, že nezveřejněné smlouvy by nebyly účinné. V registru by měly být i objednávky a faktury.