Vláda odmítla přímou volbu starostů, obecní život by prý zkolaboval

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Měnit systém, jakým fungují obce, není třeba. Shodla se na tom vláda, která opětovně odmítla poslanecký návrh TOP 09 a STAN na zavedení přímé volby starostů. „Měnit má smysl pouze něco, co nefunguje. To ale neplatí o samosprávě obcí,“ zdůvodnil rozhodnutí předseda legislativní rady vlády Petr Mlsna. Před změnou podle něj varují i nedávné příklady ze Slovenska či v Německa, kde přímá volba starostů zablokovala obecní život. Poslanecký návrh se tak vrací do sněmovny se záporným stanoviskem vlády.

„Návrh nepodporujeme. Některých cílů sledovaných novelou - posílení postavení starosty a zabránění jeho snadné odvolatelnosti - lze dosáhnout i méně razantním zásahem do stávajícího systému. Například posílením většinových prvků a úpravou podmínek odvolatelnosti starosty,“ sdělil Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva vnitra, které má výkon samospráv na starosti.

Podle dalších resortů novela nic neřeší, protože zastupitelstvo by se mohlo zbavit přímo zvoleného „oblíbeného starosty“ tím, že by v závěru volebního období rozhodlo o tom, že po volbách se obnoví obecní rada. S přímou volbou starosty totiž návrh počítá jen v těch obcích, kde není rada.

Poslanecký návrh zcela postrádá prvky vzájemně vyvážených mocenských vazeb mezi starostou a zastupitelstvem, myslí si odborníci. „Přímá volba starosty znamená dosti značné vychýlení celého systému. V případě, že by zastupitelstvo a starosta měli jiný politický názor na věc, musel by zákon jasněji definovat princip projednávání a schvalování rozporuplného dokumentu, nebo by ke schválení prostě nedošlo,“ konstatuje například Radim Perlín z Přírodovědecké fakulty UK. „Před přímou volbou prezidenta politologové a ústavní právníci naléhavě a dlouhodobě varovali. Je smutné, že to politici nebrali vážně. Ovšem tragédií je to, že se ani teď nedokážou poučit a navrhují přímou volbu starostů,“ komentoval návrh již dříve pro média politolog Michal Kubát.

Proti přímé volbě starostů je jednoznačně ODS, i když je tato volba ve vládním prohlášení. „Zkušenosti ze Slovenska ukazují, že přímá volba starostů vede k chaosu v zastupitelstvu a k zablokování rozvoje obcí, a to zejména v případě, kdy je starostou zvolen člověk, který je z jiného politického uskupení než většina zastupitelstva. Navíc zejména v malých obcích by přímá volba starostů vedla ke zcela zbytečnému vyhrocení osobních konfliktů,“ usneslo se grémium ODS.

Odmítavě k normě se staví i ČSSD. „TOP 09 se už podařilo rozvrátit kde co. Teď se asi snaží dokonat dílo zkázy a rozvrátit systém voleb do obcí,“ řekl pro Týden.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Obává se, že přímá volba bude znamenat pro obce velkou finanční zátěž. Volby by se totiž musely opakovat všude tam, kde by se postu v průběhu svého mandátu starosta vzdal.

Záměr tak podporují jen Věci veřejné a s drobnými úpravami i KSČM. Podporu má i u prezidenta Miloše Zemana, který ale navrhuje, aby se starostou automaticky stával ten kandidát, který v komunálních volbách na kandidátce vítězné strany získal nejvíce preferenčních hlasů.

Novela má umožnit, aby si lidé mohli vybrat své oblíbené starosty v obcích, kde nebude obecní rada. Tedy v obcích do 1500 obyvatel. Starosta, který by mohl, ale nemusel být členem zastupitelstva, by měl mít v rámci obecní samosprávy vyhrazen určitý okruh věcí, do kterých by nemohlo zasahovat obecní zastupitelstvo. Odvolán by přímo volený starosta směl být pouze v místním referendu.