Vláda podle očekávání přežila hlasování o nedůvěře

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

I napotřetí ustála koaliční vláda premiéra Petra Nečase hlasování o vyslovení nedůvěry. Pro nedůvěru hlasovalo jen 85 opozičních poslanců, přítomných 113 zástupců koalice bylo proti návrhu. Opozice, které vadí vládní úsporné kroky, tak nezískala potřebných 101 hlasů.

K hlasování sněmovna dospěla po déle než pětihodinové diskusi. Střídali se v ní zejména opoziční poslanci s kritickými projevy. Koalice ODS, TOP 09 a Starostů a Věcí veřejných ale byla jednotná a už předem bylo v podstatě jasné, že vláda i třetímu hlasování o nedůvěře v tomto volebním období odolá. Opozici se nepodařilo svrhnout vládu už předloni v prosinci ani loni v dubnu.

Nečas: Teatrální gesto, které jsme si mohli odpustit

„Máme za sebou několikahodinový maraton dlouhých a agresivních projevů. Nicméně ten výsledek je takový, jaký byl očekáván. Všechny tři koaliční strany všemi svými přítomnými poslanci vyjádřily nesouhlas s návrhem na vyslovení nedůvěry vládě České republiky. Já jsem rád, že jsme dospěli k tomuto výsledku, jakkoliv považuji dnešní hlasování o nedůvěře za jakési teatrální gesto, které jsme si mohli odpustit,“ prohlásil Nečas.

ČSSD prý ale bude nadále usilovat o to, aby mandát Nečasovy vlády skončil dříve, prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Spouštěčů pro rozpory v koalici prý může být více – nedohoda na rozpočtovém určení daní, na dalších škrtech či výsledek soudu s předsedou poslanců Věcí veřejných Vítem Bártou.

„V situaci, kdy budeme vidět trhliny ve fungování vládní koalice, tak nevylučujeme, že opět přijdeme s návrhem na hlasování o vyjádření nedůvěry vládě,“ dodal šéf sociálních demokratů.

Na mimořádné schůzi, o kterou požádali sociální demokraté ve snaze přesvědčit sněmovnu k vyjádření nedůvěry vládě, přesto opozice zahrnula koaliční vládu lavinou kritiky. Asi nejvýraznější zazněla z úst místopředsedy sněmovny a ČSSD Lubomíra Zaorálka, který zpochybnil Nečasovy statistiky o pozitivním hodnocení ČR v zahraničí. „Všude klesáme, přátelé,“ prohlásil.

Poslanci opozice už ve svých projevech připouštěli, že pokus sesadit vládu zřejmě opět nevyjde. Přesto například šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc odmítl, že by hlasování o nedůvěře vládě bylo divadlem nebo zbytečným gestem.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v úvodu zatím dvouhodinové rozpravy prohlásil, že vláda, která lže občanům, nemá právo pokračovat. Zkritizoval vládní reformy a vyčetl vládě stav ekonomiky. Nečas reformy hájil jako nezbytné. Za snahou ČSSD svrhnout vládu vidí spíše snahu o vlastní zviditelnění a o vystupňování napětí ve společnosti.

„My jsme přesvědčeni, že naše země, Česká republika, není po pěti letech vlády pravice v dobrém stavu,“ prohlásil naopak Sobotka. Sociální demokraté jsou podle něj přesvědčeni, že vláda nemá ve společnosti autoritu, nemá vizi ani schopnost prosazovat správná strategická rozhodnutí.

„Skončilo období žití nad poměry v celé Evropě,“ reagoval Nečas. Podotkl, že kabinetu se daří plnit programové prohlášení, ač na koaliční spolupráci není často hezký pohled. V současné hospodářské situaci podle něho státy musí přijímat nepopulární opatření a údaje mezinárodních institucí ukazují, že Česko jde správnou cestou. Pro finanční trhy je podle Nečase důvěryhodným státem.

Petr Nečas, Bohuslav SobotkaPetr Nečas, Bohuslav Sobotka|ctk/Zbynek Stanislav

Předseda KSČM Vojtěch Filip zopakoval své polední vyjádření, že Nečasova vláda formálně získá důvěru sněmovny, ale ve společnosti ji nemá a mít nebude. „Vašich deset milionů lidí za vámi nestojí. A to je ta realita,“ prohlásil. Sociální napětí podle šéfa komunistů zvyšuje naopak Nečasův kabinet kvůli aroganci moci a neschopnosti sebereflexe.

Zaorálek: Všude klesáme, přátelé

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek zpochybnil Nečasovy statistiky o pozitivním hodnocení ČR v zahraničí. „Všude klesáme, přátelé,“ prohlásil. Obvinil vládu z falešné pokrytecké rétoriky, z podkopávání demokracie a Věci veřejné z kmotrovských a mafiánských praktik. „Mastíte lidem med kolem pusy,“ uvedl na adresu ministrů. Statistiky využil i předseda LEV 21 Jiří Paroubek, podle něhož vláda nemá vůbec žádnou vizi rozvoje státu a společnosti. Ve výčtu vládních pochybení neopomenul zdůraznit ztrojnásobení ceny vajec, jejichž malé balení pro názornost přinesl i k řečnickému pultu.

Pro nedůvěru vládě se musí aktivně vyslovit 101 poslanců, sbor jich čítá 200. Vládní kluby nyní mají 114 poslanců, dalších pět poslanců je nezařazených. Poslanci si hned v úvodu odhlasovali, že mohou jednat a hlasovat i po půlnoci.