Vláda potvrdila jmenování Radima Dragouna šéfem GIBS

Radim Dragoun

Radim Dragoun Zdroj: ČTK

Radim Dragoun
Radim Dragoun
3
Fotogalerie

Ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se stává Radim Dragoun. Jeho jmenování potvrdila vláda, uvedla Česká televize. Dosavadní šéf Okresního státního zastupitelství v Lounech Dragoun vyhrál výběrové řízení, do kterého se přihlásilo celkem 12 uchazečů. Novinářům řekl, že premiér Andrej Babiš (ANO) by ho měl pravděpodobně jmenovat s účinností od 1. září

Dragoun chce podle svých slov usilovat o to, aby inspekce působila důvěryhodně vůči státním zástupcům i veřejnosti. „Aby i ty vztahy uvnitř byly korektní, aby si důvěřovali příslušníci GIBS navzájem a věřili svému vedení, aby i vedení věřilo svým příslušníkům a nedocházelo k únikům informací,“ uvedl Dragoun.

Ve funkci Dragoun nahradí Michala Murína, který z vedení GIBS odešel v květnu po sporech s premiérem Andrejem Babišem. Podle inspekce Babiš na Murína opakovaně tlačil, aby ve vedení GIBS skončil. Na schůzkách premiér Murínovi podle inspekce řekl, že pokud ředitelské místo opustí do konce února, obejde se to „bez skandálu“. Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení.

Činnost inspekce kritizovali také státní zástupci. Stěžovali si na mezery ve vzájemné spolupráci a o opakujících se chybách příslušníků GIBS. „Ty výtky, jak jsou adresovány, mi připadají jako přiléhavé, protože je potřeba mít na paměti, že státní zástupce je pánem přípravného řízení,“ řekl k tomu Dragoun. Nevidí však žádnou souvislost v tom, že státní zástupci měli výhrady proti Murínovi a právě žalobce se stává jeho nástupcem.

Murín nakonec odešel z funkce sám. Předtím kvůli vyčerpání z dlouhodobého stresu skončil v nemocnici. Svůj odchod zdůvodnil tím, že pokud by zůstal ve funkci, mohlo by to vést ke zpochybňování výsledků práce GIBS.

GIBS prověřuje a stíhá příslušníky policie, celní správy a vězeňské služby, u občanských zaměstnanců se zajímá o trestné činy spáchané v souvislosti s výkonem pracovních úkolů. Stíhá také příslušníky inspekce. Předtím trestné činy u policie řešila Inspekce Policie České republiky, její předchůdkyní byla Inspekce ministra vnitra.