Vláda projedná omezení trafik ve státních firmách. Máme na ty funkce právo, říkají komunisté

ČEZ

ČEZ Zdroj: Profimedia

Vlastní návrh nominačního zákona projedná vláda. Výběrová řízení na zástupce státu ve státních firmách v zákoně zůstaly, ale názor vládního výboru na vítězné uchazeče nebude závazný.

Vláda by měla své zástupce ve statutárních orgánech firem pod kontrolou státu od příštího roku vybírat v otevřených konkurzech. Počítá s tím návrh nominačního zákona, který ve středu projedná vláda. Zákon má podle předkladatelů zabránit zákulisním dohodám, politickým tlakům a dosazování politiků do dozorčích rad a představenstev státních firem jako odměnu za jejich loajalitu. 

Zákon vyžaduje, aby rezorty vypisovaly na obsazení funkcí v orgánech státních firem výběrová řízení. Kritéria si budou moci zvolit samy. Vítěze konkurzů posoudí ještě pětičlenný výbor pro nominace při Úřadu vlády. Pokud výbor kandidáta odmítne, nemusí se dotčený ministr tímto stanoviskem řídit. Bude ale muset jmenování vybraného zástupce zdůvodnit. 

„Nominační zákon výrazně zlepší kvalitu procesu výběru zástupců státu. Ale nezávaznost stanoviska výboru snižuje sílu zákona. Lepší by bylo, aby ministr v případě zamítnutí vybraného kandidáta musel vypsat nové výběrové řízení,“ říká Josef Kadlický, právník uskupení Rekonstrukce státu, které dlouhodobě volá po transparentnějším výběru zástupců státu. Cílem zákona podle Kadlického není vyloučit z orgánů státních firem politiky nebo politické kandidáty. Strany ale musejí navrhnout do výběrových řízení odborně zdatné uchazeče. 

Nominace zástupců státu ve státních firmách se pokusili upravit vlastním zákonem poslanci Pirátů, k nimž se přidali poslanci dalších čtyř stran. Vláda však jejich návrh odmítla. Pirátský zákon mimo jiné počítal s tím, že stanovisko vládního výboru pro nominace bude pro ministry závazné. „Premiér Babiš sliboval, že ho podpoří, ale pak otočil. Je to poslední móda, že vláda zamítá poslanecké návrhy, aby je okleštila a pak sama navrhla,“ říká v rozhovoru pro E15 poslanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík. 

Ministři budou normu schvalovat v době, kdy vrcholí jednání mezi ANO a KSČM o toleranci menšinové vlády hnutí Andreje Babiše s ČSSD. Komunisté žádají, aby výměnou za podržení vlády získali své zástupce v orgánech státních firem. „Politické strany mají mít právo obsazovat funkce ve státních podnicích,“ míní šéf komunistů Vojtěch Filip. 

Snahu o zákonnou úpravu nominací v minulosti kritizoval Svaz průmyslu a dopravy. Kvůli výběru zástupců státu se podle něj nemusí přijímat zákon, stačí vládní nařízení. Zákon se také může dostat do konfliktu s pravidly obsazování funkcí podle občanského a obchodního zákoníku. „Na rozdíl od návrhu pirátů je vládní návrh lepší. Pokud už by tedy měl být přijat zákon, pak věcně podporujeme spíše ten vládní zákon,“ dodává mluvčí Svazu Eva Veličková.

Hra o vliv v ČEZ
Komunisté při jednání o toleranci vlády projevili zájem o místo v dozorčí radě ČEZ. O jejím složení bude rozhodovat valná hromada firmy už příští pátek. Zástupce státu do ní navrhuje ministerstvo financí. „Ministerstvo nepovažuje za vhodné před konáním valné hromady komentovat konkrétní personální změny, které mohou být na valné hromadě projednány,“ říká mluvčí úřadu Filip Běhal.