Vláda schválila akční plán boje proti hazardu

Ilustrační foto herny

Ilustrační foto herny Zdroj: Dominik Bachurek/E15

Vláda hodlá přitvrdit v boji proti negativním společenským dopadům vznikajícím ze závislosti na některé z hazardních typů her v čele s výherními automaty. Schválila proto dlouho připravovaný Akční plán realizace Národní strategie protidrogové politiky na období 2015 až 2018 pro oblast hazardního hraní. Plán by měl poprvé v historii zavést opatření v oblasti prevence, včasné intervence a léčby patologického hráčství, která mimo jiné vycházejí z účinnosti podobných opatření v jiných zemích.

„Od plánu si slibujeme, že zvýšíme informovanost o rizicích, které přináší hraní hazardních her, zavedeme prevenci a zvýšíme kontakt se službami hráčům, kteří mají potíže, a zvýšíme i společenskou odpovědnost provozovatelů hazardních her,“ uvedl po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Akční plán vítá i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který na plánu se svými kolegy spolupracoval. Podle něj totiž dosud neexistuje dostatečná nabídka preventivních a léčebných programů ani dostatečné finanční prostředky na ně. Je tomu tak i přesto, že se problematika hazardního hraní se stala součástí české protidrogové politiky již před čtyřmi lety.

Sobotka: zvýšíme informovanost o rizicích, které přináší hraní hazardních her, zavedeme prevenci a zvýšíme kontakt se službami hráčům, kteří mají potíže

……

Jednou z hlavních ambicí je ale nyní podle Vobořila snaha nastartovat prevenci a léčbu v oblasti hazardního hraní, kterému v Česku propadají statisíce lidí. „Do této chvíle se nedělo vůbec nic. Lidé, kteří hazardnímu hraní propadají, nevědí kam a že by si vůbec měli přijít požádat o pomoc. Neexistuje u nás program prevence a současná realizace opatření není dostatečná,“ míní Vobořil. „Zákony ohledně závislostních industrií mají často tendenci stočit se k výběru daní a naprosto tak zůstává opomíjena pomoc jednotlivcům i celým rodinám, pro které je závislost likvidační,“ dodal.

K zásadním oblastem zahrnutým do akčního plánu podle Vobořila patří kromě prevence, poradenství a léčby také kontrola a zajištění vymáhání práva, koordinace a financování protidrogové politiky pro oblast hazardního hraní a celkové monitorování situace.

Reakce na negatívní trend

Akční plán je reakcí na trend, kdy Češi podle výroční zprávy o hazardním hraní zveřejněné monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti propadají hazardnímu hraní stále více, přičemž věk hráčů se snižuje. Stále převažují automaty, na vzestupu je ale i on-line sázení. V roce 2014 došlo k nárůstu počtu osob, které mají zkušenosti s hazardním hraním, ať už v hernách, sázkových kancelářích či na internetu, kde působí celá řada subjektů bez české národní licence. (viz box, pozn. red.)

Plán jde podle premiéra Sobotky ruku v ruce se snahou o regulaci hazardu, která by měla začít platit od ledna 2017 a která je nutná pro zmírnění dopadů škodlivého hraní a s ním spojených negativních jevů a pro regulaci trhu. Sněmovna bude již v pátek ve třetím čtení rozhodovat o výši zdanění loterií, kursového sázení a automatů pro příští rok. Podle vládní novely by se měly sazby zvýšit z nyní jednotných dvaceti procent na 23, nebo 28 procent podle druhu hry. Provozovatelé by měli také více platit na denních poplatcích za hrací automaty, a to 80 korun oproti současným 55 korunám.

Ve sněmovně ale leží hlavní vládní novela v podobě nového kompletního zákona o hazardu, který by měl začít platit od roku 2017. Návrh by měl mimo jiné zavést tři sazby zdanění hazardních her ve výši 25. 30 a 35 procent. Nový zákon by také měl umožnit zahraničním on-line sázkovým kancelářím žádat o českou národní licenci zároveň konečně začít platit v Česku daně, a těm, které tak neučiní, naopak v působení v Česku zabránit.

Češi a hazard
• Alespoň jednu zkušenost v životě s hazardním hraním má třetina dospělé populace
• V riziku problémového hráčství je v ČR přibližně 400 tisíc lidí. Osob ve vysokém riziku problémového hráčství je 150 tisíc a patologických hráčů až 100 tisíc
• Zkušenosti s hazardním hraním má 10–30 procent mladistvých mezi 15 a 17 lety. Nejčastěji jde o on-line hraní, loterie a kurzové sázky
• První zkušenosti děti získávají již ve věku od 10 let
• Hazardní hraní u patologických hráčů silně poškozuje sociální působení (ztráta zaměstnání, finanční problémy, náchylnost k trestné činnosti, psychické a přidružené zdravotní problémy)
• Hraní hazardních her je součástí syndromu rizikového chování v dospívání. Je zřejmá i souvislost s kouřením, užíváním alkoholu i nelegálních drog
Zdroj: Výroční zpráva o hazardním hraní v ČR v roce 2014 Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti