Vláda schválila majetkové vyrovnání s církvemi, opozice je proti

Ministr kultury Jiří Besser (vpravo) a pražský arcibiskup Dominik Duka

Ministr kultury Jiří Besser (vpravo) a pražský arcibiskup Dominik Duka Zdroj: ctk

Po letech jednání vláda v úterý schválila konkrétní podobu majetkového vyrovnání s církvemi. Podle dohody by měl stát církvím vyplatit během 30 let 59 miliard korun a vrátit 56 procent majetku. První peníze by církve mohly dostat v roce 2013. Opozice proti plánu protestuje.

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) chce návrh do dvou až tří měsíců předložit kabinetu poté, co projde připomínkovým řízením. „Schválením parametrického znění dohody dala vláda signál české veřejnosti, že to se svým programovým prohlášením myslí naprosto vážně,“ řekl novinářům.

K majetkovému odloučení církví od státu by mělo dojít za 17 let, během nich budou postupně klesat státní příspěvky na platy duchovních a církevní administrativu. První tři roky bude stát platy duchovních hradit v plné výši, což jej přijde na 1,445 miliardy ročně. Poté začne suma klesat každý rok o pět procent.

Vyrovnání nakonec podle ČTK podpořili všichni členové vlády, ačkoli Věci veřejné (VV) původně žádaly od ministra financí Miroslava Kalouska vysvětlení, kde vezme potřebné finance, když se jinak drží velmi přísné rozpočtové politiky. Svůj souhlas také podmiňovaly zajištěním dostatku financí pro Státní fond dopravní infrastruktury.

Mnohem vážnější výhrady má k vyrovnání opozice v čele s ČSSD a KSČM. „ČSSD je přesvědčena o tom, že v době zpomalování hospodářského růstu, stagnace reálných mezd a přetrvávající vysoké nezaměstnanosti by vláda měla upřednostnit jiné výdajové priority, než takto masivní přesun veřejných prostředků a veřejného majetku v rámci navrhovaného narovnání s církvemi,“ prohlásil předseda strany Bohuslav Sobotka.

Obává se také, že církve nezvládnou nově nabytý majetek spravovat a hrozí jim, že o něj přijdou, stejně sako se sto stalo s některými nemovitostmi navrácenými po roce 1989. Jako alternativu navrhuje Sobotka převedení církevního majetku do církvemi spravovaného společného fondu, jehož výnosy budou financovat činnost církví.

Komunistům vadí, že se na přípravě vyrovnání nepodílely všechny parlamentní strany, pozastavují se i nad výší vyrovnání. „Vláda chce církvím vrátit skoro všechno, co vlastnily v roce 1918, před provedením pozemkových reforem,“ prohlásil již dříve církevní expert KSČM Vladimír Koníček.

Původní plán vlády bývalého premiéra Mirka Topolánka počítal vyplacením 83 miliard korun během 60 let a s vrácením 39 procent církevního majetku. Včetně úroků tam mělo jít o 270 miliard, původní hodnota majetků církví a náboženských společností byla stanovena na 134 miliard.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.