Vláda schválila program Ovoce do škol i na příští rok. EU dá více peněz

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Kotatko, E15

Školáci by i v příštím roce mohli zdarma dostávat dotované ovoce a zeleninu. Vláda na dnešním jednání schválila materiál k programu Ovoce do škol. V uplynulém roce dotovala Evropská unie program v Česku 105 miliony korun. Dalšími zhruba 40 miliony korun přispěl na ovoce, zeleninu a výrobky z nich stát. Státní dotace by měly zůstat na srovnatelné úrovni i pro školní rok 2014/2015, příspěvek EU má přitom vzrůst.

Program, který byl až dosud určen jen pro žáky prvních až pátých ročníků základních škol, by se měl navíc nově rozšířit i na žáky přípravných tříd a žáky šestého ročníku speciálních škol.

Míra spolufinancování programu ze strany unie se tak má pro příští školní rok zvýšit ze 73 procent na 88 procent, naopak podíl domácích zdrojů má klesnout z 27 na 12 procent a zůstat na úrovni zhruba 40 milionů korun ročně. „O konečné výši přidělených financí rozhoduje Evropská komise podle přihlášených členských států do tohoto projektu na daný školní rok,“ stojí v předkládací zprávě k dokumentu, který předloží ministerstvo zemědělství (MZe) kabinetu.

Unie chce od září rozšířit finanční podporu také na doprovodná opatření, například exkurze do zemědělských podniků, přednášky, ochutnávky či soutěže, která mají děti vzdělávat a povzbudit, aby ovoce a zeleninu jedly. Doprovodná opatření se zároveň mají pro zúčastněné státy stát povinností.

Zájem roste

V uplynulém školním roce se podle předběžných údajů do programu zapojilo zhruba 455 tisíc dětí, což bylo asi o osm procent více než o rok dříve. Počet škol, jejichž žáci pravidelně jedli dotované ovoce, meziročně vzrostl ze 3364 na více než 3500. Podpora je poskytována na čerstvé ovoce a zeleninu, balené ovoce či šťávy, které neobsahují konzervační látky, přídavky cukru, sladidel, soli či tuků.

Opatření, které již v roce 2006 navrhla Evropská unie, funguje v Česku od jara 2010. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě. Jeho součástí je i doporučení školám jak děti vést ke zdravému stylu života. Někteří kritici projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu. S přihlášením do programu v minulosti nesouhlasilo ministerstvo financí, vláda přesto následně pokračování české účasti v programu schválila.

Svačinka z Bruselu