Vláda se dohodla s odbory, platy státních zaměstnanů porostou už letos

Josef Středula

Josef Středula Zdroj: e15/anna vackova

Zaměstnanci veřejného sektoru dostanou přidáno už od listopadu. Zatím ale není jasné, o kolik si přilepší, řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj by platy mohly růst o původně navrhovaná tři procenta. Odbory chtějí, aby byl růst od listopadu ale vyšší, uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

„Pokud to rozpočet umožní, tak by se mohly od listopadu (platy) ty dva měsíce navýšit stejnou měrou, jak počítáme od roku 2016, to znamená o ta tři procenta,“ řekl po schůzce novinářům Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Twitteru napsal, že po dnešním jednání vypadá zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru od listopadu reálně. Přidáno by měli dostat například úředníci, učitelé, policisté či hasiči.

Jednání o přesném zvýšení a o tom, jaká část se promítne do tarifů, by se mělo konat v polovině září. „Chceme, aby bylo zaměstnancům přidáno více (než tři procenta). Pokud to bude od listopadu, jak jsme se dohodli, tak je zřejmé, že už to bude víc než původně plánovaná tři procenta,“ uvedl Středula.

Podle Babiše přidání od letošního listopadu o tři procenta představuje za dva poslední měsíce roku 660 milionů navíc. „Všichni chtějí víc. Musíme být ale rozumní. Pokud to (zaměstnanci veřejného sektoru) dostanou, můžou být spokojeni. Inflace je nízká,“ podotkl ministr financí.

Definitivní dohodě na přesném růstu platů zabránilo dnes to, že by Česko mělo nejspíš vracet 7,5 miliardy korun z daně za emisní povolenky. Podle evropské směrnice měly členské země 90 procent povolenek přidělovat zdarma. Český stát na ně ale uvalil darovací daň 32 procent.

„Nejvyšší správní soud rozhodl o tom, že v rámci darovací daně za emisní povolenky musíme vracet 7,5 miliardy korun. To je dost velký zásah do rozpočtu pro rok 2015,“ uvedl Babiš.

Odboráři dnes jednali s premiérem, ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD) a Babišem. Dohodli se i na tom, že by se v příštím roce měl fond kulturních a sociálních potřeb zvednout o půl procenta. Odbory původně žádaly, aby se zvýšil z jednoho na dvě procenta. Ministr financí upřesnil, že půlprocentní zvýšení znamená 670 milionů korun.

Plošné přidávání ve veřejném sektoru nepodpořili už dřív zástupci zaměstnavatelů. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by růst platů měl být spojen s kvalitou výkonu

Vyřešit se musí podle ministryně práce ještě také růst odměn pro zdravotníky. Jim je totiž podle pravidel možné zvednout výdělky až od ledna. „Ve zdravotnictví není možné hýbat s platy uprostřed roku. Vyhláška platí od ledna,“ uvedla Marksová.

Dodala, že řešení bude hledat ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Stejná situace nastala už minulý rok. Úředníci a další pracovníci dostali přidáno od loňského listopadu, zdravotníci pak o něco víc od letošního ledna.

Na zvýšení objemu peněz na platy o tři procenta se dohodla koalice v dubnu. Odbory dohodu vládních stran kritizovaly. Vadilo jim, že s nimi politici o úpravě nejednali a na růstu odměn se shodli při projednávání konvergenčního programu pro přijetí eura a schodku rozpočtu. Odboráři poukazovali i na to, že poslancům, ministrům a dalším činitelům příští rok porostou výdělky víc než o tři procenta.

Plošné přidávání ve veřejném sektoru nepodpořili už dřív zástupci zaměstnavatelů. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by růst platů měl být spojen s kvalitou výkonu. Opoziční politici zas uváděli, že by v dobách ekonomického růstu měla vláda myslet na horší časy, neutrácet a dělat rezervy.

Pavel Páral: Jsem úředník! Kdo je víc?