Vláda získala po celodenním maratonu důvěru

Ministři Lubomír Zaorálek (vlevo) a Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně v Praze.

Ministři Lubomír Zaorálek (vlevo) a Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně v Praze. Zdroj: ctk

Koaliční kabinet ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL bude vládnout s důvěrou Sněmovny. Poslanci hlasovali o jejím vyslovení více než tři měsíce od voleb. Rozhodování předcházela zhruba jedenáctihodinová debata, které dominovala kritika ze strany opozice.

Pro důvěru vládě ve Sněmovně hlasovalo všech 110 přítomných poslanců ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Proti byli poslanci TOP 09 a Starostů a ODS, komunisté se hlasování zdrželi. Zástupci hnutí Úsvit opustili před rozhodováním jednací sál, jak dopředu avizovali.

„Strávíme tady spolu hezký večer,“ konstatoval předsedající Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) potom, co Sněmovna odhlasovala, že bude moci jednat případně i po deváté večer a po půlnoci. Jednací den končí podle řádu komory právě devátou hodinou večerní, ten včerejší se nakonec protáhl téměř o dvě hodiny.

Jednání Sněmovny včera dopoledne zahájil projev prezidenta Miloše Zemana, poté vystoupil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další lidé z přednostním právem. Poslanci také využili možnosti krátkých faktických poznámek.

Z opozičních řad zazněly poznámky o tom, že jednání svými vystoupeními obstruují vládní poslanci. Miroslav Kalousek k vyslovení důvěry uvedl, že poslanci TOP 09 a Starostů by mohli i z opozice vyslovit vládě důvěru, pokud by to byl kabinet práva a úcty k zákonům, rozpočtové odpovědnosti a systémového postupu proti korupci. „Vláda však ani jedno kritérium nesplňuje,“ prohlásil.

Kalousek: Vláda se vysmívá zákonům

Kabinet se podle Kalouska vysmívá zákonům, když šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš nemusel dodat čisté lustrační osvědčení a slibuje sníženou daň na dětské pleny, což vylučuje evropská směrnice. Sliby vlády ohledně prorůstových investic, sociálních záležitostí a dodržení míry deficitu se podle exministra financí vylučují. Za vytváření bezprecedentního korupčního prostředí Kalousek označil to, že Babiš - majitel skupiny Agrofert, se stal ministrem financí.

Programové prohlášení vládyProgramové prohlášení vlády | E15

Za vágní, nekonkrétní a rozporuplné označil vládní prohlášení šéf ODS Petr Fiala. Podobně jako Kalousek se pozastavil nad tím, z jakých zdrojů chce kabinet sliby financovat. Program je podle šéfa ODS snem, ze kterého se vláda jednou probudí, a to probuzení bude mimořádně těžké.

Sněmovní přestřelka okolo programového prohlášení vlády
Miloš Zeman: Když jsem si přečetl jakousi bilanci, to znamená na jedné straně cíle, na druhé straně prostředky, tak jsem se chtěl zeptat: Milí moji, a kde na to vezmete peníze? Protože zatímco kalkulace předpokládaných rozpočtových výdajů je, nechci říci zcela transparentní, ale ne úplně mlhavá, pak iluzí jsou představy o rozpočtových úsporách, ať už na příjmové, nebo na výdajové straně státního rozpočtu.
Bohuslav Sobotka: Častá otázka, kde na to vezmeme, se z velké části dá odpovědět: Chceme efektivně a dobře využít peníze, které budeme masivně dostávat ještě v příštích letech z Evropské unie. Také je třeba zlepšit hospodaření státních firem a úřadů, aby nebyly penězovodem.
Miloš Zeman: Naprosto souhlasím s tím, že v rozpočtu jsou obrovské rezervy. Jsou to plýtvavé výdaje, jsou to předražené veřejné zakázky. Jsem přesvědčen, že lze zlepšit výběr daní. Mimochodem, zatímco v koaliční smlouvě se mluví o finanční policii, v programovém prohlášení ale žádnou finanční policii nevidím.
Bohuslav Sobotka: Ty dva texty nejsou v rozporu, ale vzájemně se doplňují a vzájemně na sebe odkazují. Podrobnosti bude obsahovat legislativní plán vlády. Podrobnosti budou obsahovat plány nelegislativních úkolů.
Miloš Zeman: Už jste zjistili, jestli vám to bude stačit? A pokud ne, tak tady nastupuje několik scénářů a já jako bývalý prognostik miluji scénáře. Scénář první. Pan ministr Babiš najde v rozpočtu, a má na to záviděníhodnou dobu čtyř měsíců, dostatečné rezervy na to, aby vládní sliby byly naplněny. V tom případě pana Babiše navrhneme na Nobelovu cenu za ekonomii.
Andrej Babiš: Začínáme od nuly. Ten projekt je na dlouho, není možné čekat, že za půl roku, za rok seženeme peníze. Bohatí by klidně rádi platili vyšší daně. Ale za podmínky, že by měli pocit, že se nahoře nekrade.
Miloš Zeman: Scénář druhý: Vláda své sliby splní za cenu dalšího neúměrného zadlužování, za cenu rozdávání předvolebních dárečků, protože letos máme hned troje a před volbami nejsou nepopulární opatření přijímána s příliš velkou radostí. Ovšem toto zadlužování by zákonitě vedlo k tomu, že překročíme onen tříprocentní limit maastrichtských kritérií a že si odřízneme cestu ke vstupu do eurozóny, kterou sám vytrvale už několik let doporučuji.
Bohuslav Sobotka: Dokážu si představit jedinou situaci, kdy by tento závazek vláda držet neměla, a to by byla situace, kdybychom se znovu propadli do hospodářské recese, které jsme museli čelit v uplynulých letech. Ano, pokud je recese, pak je diskuze, zdali má být tříprocentní limit dodržován. Co se týče eura, vláda by měla aktivně pokračovat v přípravě na jeho přijetí.