Vnitro se brání, kvůli zrušenému tendru na auta podalo správní žalobu

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Ministerstvo vnitra podalo dnes správní žalobu proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušit výběrové řízení na policejní auta za 2,25 miliardy. Novinářům to řekl ministr Jan Hamáček (ČSSD), který trvá na tom, že podmínky tendru nebyly diskriminační. Úřad podle něj zároveň vypsal dvě nová výběrová řízení, první se chýlí ke konci, o druhém včera jako první informoval server E15.cz. Antimonopolní úřad podle Hamáčka neprokázal, že ministerstvo porušilo zákon, a ve svém červnovém verdiktu uvedl pouze laické názory. ÚOHS si za svým rozhodnutím stojí a jeho přezkoumání soudem vítá, napsalo tiskové oddělení úřadu.

Ministerstvo také vypsalo dvě nová výběrová řízení na vozy pro policisty, hasiče a úředníky. První z nich se chýlí ke konci, nikdo se v něm neodvolal. Ministerstvo tento tendr rozdělilo do více částí, což je podle dnešního vyjádření ÚOHS správně.

„Situace se nedá nazvat jinak než kritická,“ prohlásil Hamáček. Ministerstvo se podle něj snaží nahradit již zcela nevyhovující auta od roku 2017, ale naráží na komplikace ze strany antimonopolního úřadu. Nyní se proto správní žalobou obrátilo na Krajský soud v Brně, aby rozhodl, zda „má policie právo mít technické požadavky na svá auta“. Aby se vyhnulo dalším spekulacím, oslovilo ministerstvo podle náměstka Vilibalda Knoba při vypisování nových tendrů na společnost AZ Mobility, která nalezla další vozy odpovídající požadovaným parametrům.

„V rámci správního řízení úřad oslovil dodavatele 12 značek automobilů a nikdo, kromě vybraného dodavatele, nesplňoval požadavky ministerstva stanovené v zadávací dokumentaci,“ reagoval antimonopolní úřad. Nelíbí se mu hlavně to, že by podmínky pro policejní auta měly zároveň splňovat i vozy pro ministerstvo a hasiče.

Vnitro v březnu vypsalo nový tendr za půl miliardy na zhruba 800 aut, která mají sloužit převážně dopravní policii a policistům v běžné službě. Dostalo jednu nabídku, kterou již doporučila komise ministerstva. Hamáček doufá, že by policie mohla mít nové vozy na přelomu roku. Druhé výběrové řízení je v počátcích, týká se zhruba 4000 aut za dvě miliardy.

Vítěz zrušeného výběrového řízení měl s ministerstvem uzavřít rámcovou dohodu na dodávku osobních aut v policejním i běžném provedení na léta 2018 až 2021. Podle antimonopolního úřadu technické podmínky tendru zvýhodňovaly automobilku Škoda Auto. Jako problematické viděl omezení provedení aut na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidveřovou karoserii i stanovení rozměrů interiéru vozů. Hamáček však řekl, že soutěž diskriminační nebyla a policie auta potřebuje. Policisté podle něj jezdí v autech, která dávno měla být vyřazena z provozu.