Vojáci se bojí, že jim přestanou v ubytovnách uklízet

Slavnostní vojenská přísaha

Slavnostní vojenská přísaha Zdroj: Euro Martin Siebert

Tisíce českých vojáků možná čeká v dohledné době nepříjemné překvapení. V ubytovnách, které spadají pod ministerstvo obrany, jim totiž přestanou uklízet a měnit povlečení.

Takový dopad by mělo únorové rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS), který armádní servisní organizaci zakázal plnit smlouvu kvůli údajnému porušení zákona o veřejných zakázkách. Naštěstí pro vojáky zatím toto rozhodnutí není pravomocné, čeká se na výsledek odvolání k předsedovi ÚOHS Petru Rafajovi. Vyplývá to ze zjištění serveru e.15 a týdeníku Euro.

„V současné době je předáván správní spis a dokumentace k uvedené veřejné zakázce na druhý stupeň. Rozkladové řízení zpravidla probíhá několik měsíců,“ řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Vedení resortu se obává, že případný souhlas Rafaje s původním rozhodnutím jeho úředníků by znamenal pro Česko mezinárodní blamáž. Vojenské ubytovny totiž hostí také zahraniční jednotky, které k nám přijíždějí na výcvik. „Jakékoli přerušení či omezení provozování vojenských ubytovacích zařízení by mělo za následek porušení závazků vyplývajících z mezinárodních smluv, jejichž porušení by mohlo mít vážné důsledky v rámci naší nadnárodní spolupráce v oblasti obrany v rámci NATO i EU a závažný negativní dopad na obranyschopnost ČR,“ varoval ředitel sekce logistiky na ministerstvu obrany Vladimír Halenka v dopise, který má týdeník Euro k dispozici.

Předražené služby

V rozhodnutí antimonopolního úřadu z 6. února ve skutečnosti eskaloval vleklý spor o předražené služby, který má kořeny v nástupu bývalého ministra Alexandra Vondry v roce 2010. Audit, který nechal Vondra vypracovat, odhalil mimo jiné předražené zakázky bývalého vedení vojenského ubytovacího fondu. Případu se mezitím ujala protikorupční policie, která koncem loňského roku obvinila dva bývalé šéfy fondu z pletich při výběrovém řízení.

Vyškovská společnost Staeg a spřízněné firmy, jejichž služby byly přemrštěné o desítky milionů korun, se ale nechtěly lukrativních kontraktů vzdát. Armádní servisní – příspěvková organizace (AS-PO), která dnes vojenské ubytovny spravuje, se sice pokoušela najít výhodnější nabídky, dotčené společnosti tomu ale dlouhé měsíce bránily procesními námitkami k ÚOHS, který je pokaždé vyslechl a zakázal uzavřít smlouvu s novým dodavatelem.

Úspěšná námitka

Námitky nejčastěji podávala společnost GELST, která je se Staegem personálně propojená a spolupracuje s ním na subdodávkách. Zpravidla uspěla díky tomu, že se krátce před vypršením lhůty pro podání nabídky domáhala na AS-PO doplňujících informací a dostala negativní odpověď. To pak úspěšně napadala na ÚOHS. Uspěla i poté, co AS-PO loni nakonec pro úklidové služby vybrala olomouckou firmu Bartoň a Partner. Antimonopolní úřad neuznal, že forma tzv. jednacího řízení bez uveřejnění splňovala podmínku „krajně naléhavého případu“.

Vedle samotného zákazu plnění smlouvy pak ÚOHS armádní organizaci vyměřil také pokutu ve výši čtyř milionů korun. Takový postih je podle vedení AS-PO nestandardně vysoký, ve srovnatelných případech se úřad spokojil s mnohem nižší sumou. Mluvčí úřadu však odmítl, že by zaměstnanci antimonopolního úřadu byli v této věci jakkoli podjatí.