Volba hlavy státu zastíní lavírování vládní LIDEM

volby

volby Zdroj: CTK

První přímá volba hlavy státu a první kroky nového prezidenta, který má 7. března vystřídat na Pražském hradě Václava Klause, budou v nejbližších týdnech a zřejmě i měsících v centru pozornosti. Až na druhé koleji se ocitne další vládní krize, tedy lavírování strany LIDEM, zda bude, či nebude nadále podporovat kabinet Petra Nečase (ODS). Zdá se ale, že šéfka liberálů Karolína Peake otočila a předminulý čtvrtek si rezolutně ohlášený odchod z vlády rozmyslela.

Termín prvního a druhého kola voleb, které se mají uskutečnit druhý a čtvrtý lednový týden, může posunout Ústavní soud. Ten už studuje stížnost vyřazeného kandidáta Tomia Okamury, obdržel ještě další tři. Okamurova právnička Klára Samková nakonec samostatný návrh nepodala.

Vedle možného odkladu voleb je tu i varianta, že soud bude rozhodovat bez ohledu na jejich řádný termín. Kdyby například až za několik měsíců zrušil některé pasáže zákona o přímé volbě, neměl by takový verdikt retroaktivní účinek. To znamená, že by lednový výběr Klausova nástupce neovlivnil.

Jak soud rozhodne, nelze z výroků jeho předsedy a v této kauze soudce-zpravodaje Pavla Rychetského vyčíst. „Připravím několik variant návrhů,“ řekl bez dalších podrobností. Soudci poprvé společně zasednou tento pátek, pak příští pondělí, kdy možná naznačí další postup, a podle potřeby i v dalších dnech. I když Rychetský zákon o přímé volbě opakovaně kritizoval, jako soudce-zpravodaj nemá samostatnou rozhodovací pravomoc.

Hned na začátku roku čeká Nečase výběr nového ministra obrany po odvolané Peake. V této souvislosti se spekuluje o prvním náměstkovi Vlastimilu Pickovi, jehož bývalá šéfka rezortu na hodinu vyhodila. Picek se pak do funkce zase vrátil.

Ohlášenou rezignací na vládní posty k 10. lednu se bude zítra zabývat vedení liberálů. ODS i TOP 09 chtějí o situaci jednat, dohoda prý možná je. Peake začala couvat poté, co exministr školství Josef Dobeš (dříve VV) řekl, že s dalšími osmi poslanci založí novou stranu Hnutí pro sport, jež by vládu podporovala.

Nový rok přinesl řadu reformních opatření

Vyšší DPH a daň z prodeje nemovitosti

Daň z přidané hodnoty se od začátku roku zvýšila na 15 a 21 procent, do vyšší sazby se nově přesunuly některé zdravotnické pomůcky a dětské pleny. Až do konce prosince 2015 nebude důchodcům, kteří si přivydělávají zaměstnáním i podnikáním nebo pronajímáním nemovitostí, uznávána sleva 2070 korun měsíčně. Tito senioři ze všech svých výdělků, s výjimkou příležitostných do 20 tisíc korun ročně, zaplatí daň z příjmu jako ostatní občané. O sedm procentních bodů se zvýšila daň z příjmu takzvaným bohatým, ať už zaměstnaným nebo podnikajícím. Ze tří na čtyři procenta se rovněž zvýšila daň z převodu nemovitosti, kterou bude odvádět prodávající. Od roku 2014 ale tato povinnost zřejmě přejde na kupujícího.

Penzijní připojištění funguje dál

Na rozhodnutí o vstupu do druhého pilíře důchodového spoření mají lidé starší 35 let čas jen do konce června, tento krok bude pro všechny nevratný. Účastníci začnou od ledna odvádět v rámci čtyř možných investičních strategií tři procenta z hrubé mzdy, kterou dosud platili do státního systému. K nim přidají ještě dvě procenta z hrubé mzdy. Kdo do konce listopadu nestihl uzavřít běžné penzijní připojištění, může se zapojit do takzvaného doplňkového penzijního spoření. I když jsou podmínky trochu odlišné od dosavadního modelu, státní podpora a daňové úlevy zůstávají.

Části podnikatelů přibude papírování

Někteří živnostníci s příjmy vyššími než dva miliony korun za rok už nebudou moci využívat takzvané výdajové paušály. Pokud si vydělávají pronájmem nebo podnikají podle zvláštních předpisů, budou muset vést účetnictví či daňovou evidenci. Paušálem 30 procent (pronájem nemovitostí) nebude možné odečíst více než 600 tisíc korun a paušálem 40 procent (autorská práva, nezávislá povolání, znalci tlumočníci a podobně) nejvýše 800 tisíc. Pro ostatní živnosti a zemědělce využívající paušál 60, respektive 80 procent žádná podobná omezení neplatí.

Čekání na některé operace se zkrátí

Na výměnu kyčelního nebo kolenního kloubu by se mělo čekat nejvýše 52 týdnů místo dosavadních 78. Operace šedého zákalu by pak měla proběhnout nejpozději do 30 týdnů. Zdravotní pojišťovny musí od ledna kontrolovat, zda nemocnice provedou zákrok včas. V opačném případě hrozí zdravotnickým zařízením až desetimilionová pokuta. Vedle toho má v rámci úspor letos zaniknout na šest tisíc akutních lůžek, což bude pro část pacientů znamenat podstoupení zákroku ve vzdálenějších nemocnicích a dřívější přemístění na ošetřovatelská lůžka. V lázních bude možné pobývat maximálně tři týdny, získat poukaz na opakovanou lázeňskou péči bude obtížnější. Má začít platit nová série nadstandardů z oblasti gynekologie, urologie a ortopedie. Povinný souhlas obou rodičů se zákroky u dětí už od začátku roku nutný není. Jeden z rodičů může naopak zplnomocnit některého z prarodičů či chůvu, která dítě hlídá.

Obtížnější maturity jsou minulostí

Letos i v dalších letech čeká studenty posledního ročníku gymnázií a středních odborných škol už jen lehčí verze maturity, povinné budou dva předměty. Každý bude muset složit didaktický test, ústní zkoušku a sloh z českého jazyka a literatury. U druhého předmětu bude na výběr mezi cizím jazykem a matematikou, z níž se bude psát pouze didaktický test zahrnující 26 příkladů. Nově na něj bude o 15 minut navíc, tedy celkem hodina a půl.

Co ještě se od 1. ledna změnilo

» Účinnosti nabývá zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi neboli církevní restituce.

» Účinnosti nabývá novela zákona o spotřebních daních, která mimo jiné zavádí opatření proti daňovým únikům a mění sazbu daně u tabákových výrobků.

» Domácnosti, které odebírají elektřinu od společnosti ČEZ, za ni zaplatí o 275 až 2140 korun více než v loňském roce.

» Končí regulované nájemné v obecních a městských bytech, ke skokovému zdražení se ale radnice nechystají.