Volba prezidenta: dohoda vázne na ČNB

Sněmovna

Sněmovna Zdroj: CTK

Dohoda koaličních stran s ČSSD o přímé volbě hlavy státu se po včerejšku přiblížila, opozice se ale snaží prosadit maximum svých požadavků. Vedle omezení imunity prezidenta a kontrasignace jeho rozhodnutí o ukončení trestního řízení premiérem nebo ministrem spravedlnosti požadují socialisté i to, aby s kandidáty na členy bankovní rady ČNB souhlasil Senát. Jejich jmenování je jednou z mála výhradních pravomocí Hradu.

„U přímé volby lze buď poměrně rychle dospět ke kompromisu, anebo je to jen hra pro veřejnost, kdy se hledají další a další podmínky pro přijetí změny ústavního zákona,“ komentoval požadavky opozice premiér Petr Nečas. Dodal, že v době ekonomických turbulencí by bylo krajně neodpovědné, aby změna způsobu jmenování bankovní rady mohla být vykládána jako cesta k politizaci výběru jejích členů a ohrožení nezávislosti ČNB.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka připomněl, že jeho strana prosazuje přímou volbu hlavy státu už od roku 1992. „Vždy jsme hlasovali pro, naším cílem je ale vyjednat maximum. Upřednostnili bychom rychlé jednání, aby Senát nevracel návrh do sněmovny,“ poznamenal. Narazil tak na skutečnost, že sociální demokraté by se své „tři protikorupční pojistky“ snažili prosadit v horní komoře parlamentu, kde disponují většinou.

Přijetí ústavní předlohy by ale v takovém případě nabralo minimálně měsíční skluz. Zákonodárci přitom mají poslední možnost připravit přímou volbu prezidenta už pro hlasování o nástupci Václava Klause, jehož mandát skončí začátkem roku 2013.

Poslanci by měli o předloze rozhodnout na včera zahájené dvoutýdenní schůzi. Dnes mají otevřít druhé čtení předlohy, ve kterém ČSSD načte své pozměňovací návrhy. Během schůze se pak pro ně budou snažit získat podporu. Třetí čtení by se mělo uskutečnit ještě během této schůze, dodal Sobotka.

Vláda navrhla v ústavní novele pouze změnu mechanismu výběru hlavy státu, kterého by do budoucna místo členů parlamentu mohli vybrat všichni voliči, tedy podobným způsobem, jakým volí senátory.

Co požaduje ČSSD

» prezident by měl trestněprávní imunitu jako poslanci a senátoři, to znamená, že by se jeho imunita týkala jen období výkonu mandátu

» nadále by disponoval pravomocí zastavovat trestní řízení, ta by ale měla by být doplněna kontrasignací premiéra nebo ministra spravedlnosti

» jmenování členů bankovní rady ČNB by nebylo v kompetenci jen hlavy státu, s vybranými kandidáty by jako u ústavních soudců musel souhlasit i Senát