Volit poštou budou jen Češi v cizině

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Senátní volby 2018
3
Fotogalerie

Více než čtvrt milionu českých občanů žijících v zahraničí bude moci jednodušším způsobem zasahovat do obsazení Strakovy akademie, souboje o Hrad a nově také o složení Evropského parlamentu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dokončuje návrh novely zákona, který jim umožní volit i korespondenčně. Poprvé si to mají zkusit ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 nebo v dalších volbách do Evropského parlamentu. Na výběr komunálních a krajských zastupitelů a voleb do Senátu se předloha nevztahuje.

„Když naši krajané v cizině chtějí volit, musejí se registrovat na zastupitelských úřadech a například ve Spojených státech nebo Austrálii cestovat i přes půl kontinentu,“ řekl E15 Hamáček.

Hlasování poštou se nebude týkat voličů v Česku. „Zvlášť u starších občanů je možný nátlak rodiny neboli takzvaný family voting. U voličů v zahraničí nad tímto rizikem převažuje benefit dostupného hlasování,“ uvedl ministr.

Nepočítá ani s variantou elektronických voleb, nebezpečí kybernetických útoků je podle něj vysoké. „Materiál je v podstatě hotový, takže po projednání vládou se jím může začít zabývat sněmovna,“ dodal.

Jak volili Češi v zahraničíJak volili Češi v zahraničí|

Alternativními způsoby hlasování se zákonodárci bezvýsledně zabývají už přes deset let, sliboval je i minulý kabinet Bohuslava Sobotky. Současné koalici ANO a ČSSD v tomto případě zřejmě nepomohou komunisté, kteří menšinovou sestavu tolerují. Například loni zamítli podobný návrh TOP 09 s odůvodněním, že nerespektuje ústavní zásadu tajné volby.

Spolu s některými pravicovými stranami by mohli novelu podpořit Piráti. „Ve chvíli, kdy zavedeme korespondenční volby, otevřeme do budoucna cestu i k elektronickému hlasování,“ řekl místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal.

Z korespondenčního a elektronického hlasování měla dosud obavy hlavně levice, protože čeští krajané stejně jako mladší generace preferující internet nepatří mezi její příznivce. To měl být údajně důvod, proč návrh v minulém volebním období neprošel.

„Přistupuji k tomu jako ministr vnitra, nikoliv jako předseda ČSSD,“ ujistil Hamáček. „Pokud to je cesta, jak umožnit našim občanům volit, je mojí povinností hledat řešení a nepromítat do toho stranické zájmy,“ dodal.

Posledních sněmovních voleb v roce 2017 se účastnilo na deset tisíc lidí s českým pasem, po uzákonění voleb poštou by jejich počet mohl být podle odhadů minimálně o polovinu vyšší. Možnost korespondenčního hlasování má 24 zemí EU a také USA či Kanada.

Jak by krajané hlasovali

Čeští občané v cizině by si o korespondenční hlasování požádali zastupitelský úřad, který by jim zaslal, volební lístky a obálku a také doručovací obálku s identifikačním lístkem s údaji o příslušném voliči. Ten by vybraný hlasovací lístek vložil do úřední obálky, kterou by pak vsunul do doručovací obálky s identifikačním lístkem. Na něm by stvrdil podpisem, že hlasoval osobně. Volební komise na zastupitelském úřadu by pak v den voleb přidala poštou zaslané hlasy mezi ostatní.