Všechny ceny za fúze a akvizice posbírali Poláci

Největší transakce na českém trhu v listopadu

Největší transakce na českém trhu v listopadu Zdroj: E15

Polský trh je v regionu střední a východní Evropy jasně největší. Tolik proto zásadně nepřekvapí, že firmy, které se pohybovaly na polském transakčním trhu, shrábly úplně všechny z cen CEE M&A Awards 2012, které tento týden v Londýně uděloval mergermarket spolu s deníkem Financial Times. České transakce (a ani jiné ze zemí mimo Polsko) se v žebříčku neobjevily ani jednou.

Finančním poradcem pro střední a východní Evropu se stala Citigroup. Ta radila Banco Santander s fúzí její polské dcery BZ WBK s Kredyt Bank ze skupiny belgické KBC, pak polskému ministerstvu financí s prodejem Bank BGZ a EDF s akvizicí utilit Elektownia Rybnik. Citigroup například na českém trhu neradila vůbec. Tam je letos co do objemu transakcí největším poradcem Deutsche Bank a co do počtu obchodů tuzemská Patria, která jich realizovala šest (v hodnotě nad pět milionů dolarů).

Cenu M&A Awards za právní poradenství pro region získala společnost CMS. Na českém trhu by prvenství podle objemu transakcí získala Freshfields Bruckhaus Deringer, která mimochodem dostala cenu „evropský právní poradce 2012“. Co se týče počtu transakcí, je stejně jako v předchozím případě nejaktivnější domácí hráč, a to advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners. Ta stejně jako Patria radila u šesti větších transakcí.

Největší transakce na českém trhu v listopaduNejvětší transakce na českém trhu v listopadu | E15

V Londýně se udělovaly ceny i za nejzajímavější jednotlivé dealy. Korporátním dealem roku je megafúze komoditních obrů Glencore a Xtrata v hodnotě přes třicet miliard dolarů, která se na celkové hodnotě evropských transakcí podílela osmi procenty.

Cenu Účetní firma roku vyhrála Ernst & Young, která procesovala obchody v hodnotě 79 miliard eur. Cenu Private Equity deal roku získal slavný fond KKR finančníků Henryho Kravise a George Robertse za prodej svého podílu ve farmaceutickém a drogerijním řetězci Alliance Boots firmě Walgreen Company v hodnotě 5,2 miliardy korun.
Mergermarket uděluje i cenu za PR, kterou tentokrát získal Brunswick Group za komunikaci pro Xtrata.

Anketa: Jak hodnotíte letošní rok z pohledu fúzí a akvizic?

Petra Wendelová, partnerka Ernst & Young pro fúze a akvizice

Končící rok splnil či dokonce předčil naše očekávání, pokud jde o poptávku po transakčních službách. Jak kupující, tak prodávající vykazují rostoucí potřebu externí podpory a nezávislého pohledu zejména na finanční a hodnotové aspekty transakce. V tomto týdnu slovenská vláda schválila největší akvizice české firmy v zahraničí v historii Česka, mezi nejdůležitější transakce tohoto roku patřily také Molson Coors a její akvizice skupiny StarBev nebo nákup stoprocentního podílu ve firmě Energotrans společností ČEZ.

Ne všechny zamýšlené transakce se letos podařilo realizovat, z hlediska úspěšnosti vedou strategické prodeje velkých firem před realizací exitů českých soukromých majitelů. Očekáváme, že v Česku bude i nadále pokračovat trend menšího počtu objemově velkých transakcí. S určitými obavami se díváme do budoucnosti, protože s komunitou českých podnikatelů jsme v neustálém kontaktu a firemní výhledy na příští období nejsou dobré. Pokud investor kupuje především růstový příběh a nikoli zabydlený podíl na trhu, řada transakcí menší a střední velikosti se dle mého soudu odkládá na neurčito.

Tomáš Klápště, šéf Corporate Finance Patria

Rok 2012 možná ještě nevypadá, že by mohl být lepší než velmi akční a transakčně silné roky 2010 a 2011, ale stane se tak. Proběhlo několik významných transakcí. Některé se právě dokončují, a proto si myslím, že kladné hodnocení přijde až v lednu.

Letos začaly a částečně skončily transakce, které byly mnoho let nemyslitelné. Týkalo se to jak prodejů rodinných firem, tak exitu strategických investorů z Česka. Letošní rok předčil očekávání z pohledu trhu i z pohledu Patrie – zrealizovali jsme větší počet transakcí, než jsme očekávali. Největší brzdou jsou jednoznačně cenová očekávání – nůžky mezi poptávkou a nabídkou jsou velmi otevřené. Prodávající chtějí maximum – je to nejen životní transakce, ale také nevědí, jak peníze zhodnocovat, a bojí se osudu eura.

Kupující musí kupovat levně kvůli požadavkům na vyšší vnitřní výnosové procento (IRR) a rychlejší návratnost investice, ale i s ohledem na daňovou a legislativní nejistotu. Naopak největší výhodou jsou nízké úrokové sazby při financování akvizic (žel jen větších).

Jan Procházka, Salans

Aktivita na trhu fúzí a akvizic v Česku odrážela ekonomickou situaci, a byla tedy letos relativně slabší. Upřímně řečeno, na konci loňského roku jsem sdílel větší optimismus, než by odpovídal následující realitě. Největší brzdou zůstává nejistota pramenící z vývoje kolem eura a jeho možných dopadů. Pokud jde o Českou republiku, pak také propad do recese.