Výborný ústavním soudcem nebude, Rychetský, Šimáčková a David v Senátu prošli

Miloslav Výborný

Miloslav Výborný Zdroj: ctk

Miloslav Výborný se znovu ústavním soudcem nestane. Senát dnes v tajné volbě nedal souhlas s jeho jmenováním, chyběl k tomu jediný hlas. Prezidentovi Miloši Zemanovi naopak Senát schválil kandidaturu předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, soudkyně Nejvyššího správního soudu Kateřinu Šimáčkovou a soudce Nejvyššího soudu Ludvíka Davida.

Rychetský po volbě ocenil, že volbou dalších tří ústavních soudců je zažehnána hrozba kolapsu Ústavního soudu z personálních důvodů. Výborný, kterým byl vysoce postaveným politikem za KDU-ČSL, uvedl, že s návratem do politiky určitě nepočítá. Na ÚS skončí 15. srpna a pokud mu bude nabídnuta funkce v justici, rád ji prý přijme. „Vzhledem ke svým zkušenostem bych se snad mohl dopustit dobrých rozhodnutí,“ upřesnil Výborný.

Nejvíce hlasů získal David, a to 67 ze 73 odevzdaných. Rychetský obdržel 62 hlasů a Šimáčková 59. Výbornému dalo hlas pouze 36 senátorů, oznámil předseda senátní volební komise Tomáš Kladívko (ODS). „I ti, co byli nezvoleni, prostě nedopadli tak špatně, poznamenal k výsledku místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach.

Někdejší ministr obrany, předseda Legislativní rady vlády a šéf sněmovního ústavně právního výboru za KDU-ČSL Výborný byl ústavním soudcem do začátku letošního června, podílel se mimo jiné na zamítnutí levicové ústavní stížnosti na církevní restituce, což mu někteří levicoví senátoři připomenuli.

Neúspěch se očekával

Již předem se čekalo, že prezident Miloš Zeman tentokrát se svým výběrem soudců narazí. U ČSSD, jež má v Senátu většinu. V nemilosti u ní byli Kateřina Šimáčková a Miloslav Výborný.

Bývalý ústavní soudce Výborný je socialistům mimo jiné trnem v oku i kvůli rozsudku ÚS o poplatcích ve zdravotnictví (schvaluje je) a také proto, že než nastoupil k ÚS, byl politikem KDU-ČSL. Advokátka Šimáčková má zase černý puntík za souhlas s církevními restitucemi. Paradoxem je, že právě ji si socialisté vybrali, aby je před ÚS zastupovala ve sporu kvůli zákonu o stabilizaci veřejných financí.

Senátoři ODS čtveřici nových kandidátů předběžně podporovali. „Sociální demokracie by byla nejradši, kdyby Ústavní soud tvořili právníci. Nejlépe ti, kteří jsou členy ČSSD,“ uvedl senátor Jaroslav Kubera.

Obhájit navržené kandidáty přišla do Senátu i hlava státu. Zeman však před časem podotkl, že se „nepokládá za všeználka, který by chtěl Senátu vnucovat svoji vůli“. O profesionalitě navržených kandidátů a jejich odborné erudici však nemá nejmenší pochyby.

Jisté ano pro Rychetského rovněž znamená, že opět stane v čele Ústavního soudu, prezident už několikrát vyhlásil, že ho do této funkce hodlá jmenovat.