Výbuchy na Zlínsku stály Bochemii miliardu korun

Pyrotechnici se 20. října ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, při průzkumu dostali až k epicentru výbuchu, který v areálu 16. listopadu zničil muniční sklad. Termokamerou změřili teplotu, která v několika doutnajících ohniscích byla stále až 140 stupňů Celsia.

Pyrotechnici se 20. října ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, při průzkumu dostali až k epicentru výbuchu, který v areálu 16. listopadu zničil muniční sklad. Termokamerou změřili teplotu, která v několika doutnajících ohniscích byla stále až 140 stupňů Celsia. Zdroj: CTK

Bohumínská společnost Bochemie utrpěla v souvislosti s výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku škodu za miliardu korun. Je to škoda za neuskutečněné obchody. Firma má v areálu linku na ekologické přepracování prošlého raketového paliva, která nyní stojí. Uvedla to mluvčí firmy Eva Kijonková.

V areálu 16. října vybuchl sklad s municí, který měla pronajatý ostravská společnost Imex Group, zemřeli při tom dva její zaměstnanci. Další sklad této firmy tam explodoval ve středu. V areálu skladují munici ještě další dvě společnosti. Firmy utrpěly ztrátu řádově v desítkách až stovkách milionů korun, uvedli dnes zástupci firem.

„Po dohodě s pyrotechniky a policií jsme počítali s tím, že do konce roku budeme moci ve třech dávkách odvézt hotovou produkci. Je to vyrobené už dávno, první dávka měla odejít do konce tohoto týdne. Teď se to opět odkládá na neurčito,“ řekla mluvčí Bochemie.

Technologie na prošlé raketové palivo

Firma má ve Vrběticích technologii na přepracování už předem zpracovaného prošlého raketového paliva, které přichází do závodu v podobě materiálu s vysokým obsahem vlhkosti. Výsledným výrobkem je chloristan amonný, což je podle firmy široce komerčně využitelný produkt, lze jej použít například pro výrobu airbagů. Podle Kijonkové jde o unikátní technologii, výroba je ekologická a bezodpadová.

Firma vypravovala chloristan amonný z Vrbětic průběžně. Začátkem listopadu měly odejít zásilky v objemu 29,4 tuny. „Teď jsme opět v očekávání, kdy se tam konečně budeme moci jít podívat,“ řekla Kijonková.

Linka stojí a jejich 19 zaměstnanců je doma se stoprocentní náhradou mzdy. Přesná celková výše škody, kterou Bochemie utrpí, se podle Kijonkové zatím nedá odhadnout. S každým dalším týdnem, kdy linka nevyrábí a produkce se neprodává, škoda roste.

Také ostatní firmy škody jen odhadují. Do areálu se zatím nedostanou, jejich zakázky se výrazně zdržují, a ohroženy tak jsou kontrakty za desítky milionů korun. „Škody jsme zatím nevyčíslovali. Hrubě orientační odhad je asi sto milionů korun,“ řekl za společnost Imex Group Radek Ondruš.