Vyčištění areálu ve Vrběticích by mohlo trvat pět až osm let

Vybuchlý muniční sklad ve Vrběticích

Vybuchlý muniční sklad ve Vrběticích Zdroj: ctk

Kompletní vyčištění areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku po loňských výbuších dvou skladů s municí by mohlo trvat pět až osm let. Tvrdí to senátor a starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL), kterého o tom coby člena senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost informovali zástupci policie, armády a hasičů.

Mluvčí zlínské policie Petr Jaroš doplnil, že termín vyčištění areálu se v tuto chvíli nedá odhadnout. Již dříve však pyrotechnici upozorňovali, že vyčištění areálu může trvat několik let.

Vzdálený termín kompletního vyčištění areálu vysvětlují odborníci podle Kunčara tím, že nejde jen o munici, která je po výbuších rozházená po povrchu. „Dělostřelecký granát, který má 50 kilogramů, pokud byl odmrštěn výbuchem několik set metrů, tak se zavrtal pod zem. Údajně až 40 až 50 centimetrů pod zemí je některá munice,“ uvedl Kunčar, podle kterého není také jisté, že epicentrum výbuchu bude vůbec někdy přístupné. Pyrotechnici již dříve uvedli, že munice může být také v korunách stromů, některé lokality jsou těžce přístupné.

Kunčar: Dělostřelecký granát, který má 50 kilogramů, pokud byl odmrštěn výbuchem několik set metrů, tak se zavrtal pod zem

Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group, první výbuch v říjnu si vyžádal dva lidské životy, následovalo po něm 355 neřízených výbuchů. Po druhém, prosincovém výbuchu následovala necelá stovka neřízených výbuchů. Bylo nařízeno pět evakuací, svá bydliště, zaměstnání či školy muselo opustit 2000 lidí. Vytyčen byl bezpečnostní okruh o obvodu asi 14 kilometrů, v dubnu byl zmenšen na současných deset kilometrů. Hranice vytyčené oblasti stále střeží vojáci a policisté.

Na konci ledna se začala munice vyvážet ze skladů v areálu, směřuje k zákazníkům i do muničního skladu v Květné na Svitavsku. Odvoz by mohl skončit v lednu. Teprve poté pyrotechnici zahájí asanaci areálu a kriminalisté budou moci prozkoumat epicentra výbuchů. Policie výbuchy ve Vrběticích vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení a pracuje na nich speciální tým policejního prezidia. Státní zástupce již podal kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu obžalobu na pět lidí a dvě firmy.

Majitelé lesů u Vrbětic mohou žádat o dotace
Ministerstvo obrany uvolní dotace pro majitele lesů, kterých se dotkly loňské výbuchy skladů s municí ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku. Informoval o tom vedoucí tiskového odboru ministerstva Vladimír Lukovský. Výzvu na předkládání žádostí o úhradu zvýšených nákladů zveřejnilo ministerstvo dnes. Maximální částka, která bude vyplacena, je 4000 korun za hektar.

Výzva se podle Lukovského týká pouze vlastníků lesa zvláštního určení na katastrálním území Divnice, Vlachovice, Haluzice, Lipová u Slavičína a Vrbětice. „V daném případě se nejedná o náhradu škod ani o náhradu újmy,“ uvedl Lukovský. Jako lesy zvláštního určení jsou podle něj označeny lesní pozemky, u kterých je oprávněný zájem na plnění mimoprodukčních funkcí lesa nadřazen funkcím hospodářským. „V tomto případě je tímto zájmem ochrana života a zdraví v rámci objektů důležitých pro obranu státu, kdy lesy slouží jako ochranné pásmo muničního skladu,“ uvedl Lukovský.

Majitelé lesa mohou žádosti podávat od 1. ledna do 31. března příštího roku. Vyhodnoceny budou do konce dubna, žadatelé se výsledky dozví v půlce května. Dotace by měly pokrýt náklady na správu a činnost lesního hospodáře, také úvěry související s pozemky.