Výroba v Česku roste, eurozóna naopak zpomaluje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nové zakázky v českém zpracovatelském průmyslu byly v únoru stabilní a díky nim se poprvé od loňského října významněji zvýšila výroba. Index nákupních manažerů (PMI) se v únoru vyšplhal lehce nad neutrální hranici 50 bodů. Výroba v eurozóně naopak už druhý měsíc po sobě zpomaluje. Oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC.

„Minulý měsíc český index PMI zaostával za překvapivě dobrými výsledky v Polsku a Německu. Tentokrát index posílil, ale při bližším porovnání zjistíme, že výhled je stále nejistý, komentovala průzkum ekonomka HSBC pro střední a východní Evropu Agata Urbanska. Na zlepšení se podle ní podílela zejména výroba. Růst průmyslové výroby se zkonsolidoval, ale údaje za první čtvrtletí pravděpodobně ukážou zpomalení růstu oproti vysokému základu z roku 2011, dodala. „Český PMI ve zpracovatelském průmyslu příjemně překvapil, když se v únoru zvýšil na 50,5 bodu ze 48,8 bodu v lednu, čímž se opět vyhoupl do pásma expanze. Trh byl lehce pesimističtější, když odhadoval zvýšení jen na 49,2 bodu,“ reagoval analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Stejně jako v lednu se český PMI pohybuje opačným směrem než jeho německý protějšek, který se v únoru snížil na 50,1 bodu z 51 bodů, podotkl.

Objem nových zakázek přijatých českými výrobci v únoru nepatrně vzrostl, čímž ukončil tříměsíční období poklesu. Přesto údaje svědčí o přetrvávající slabosti zahraničních trhů, neboť nové exportní zakázky oslabují již čtyři měsíce za sebou, a to nejrychlejším tempem od července 2009. Respondenti si tento pokles částečně spojují s nízkou poptávkou na evropských trzích.

Celková stabilizace nových zakázek vedla v únoru k růstu výroby, což je zlepšení oproti stagnaci z posledních měsíců, která následovala po listopadovém propadu. Tempo růstu výroby bylo srovnatelné s pozvolným tempem z loňského října, ale bylo mnohem slabší než pokrizový průměr.

Ačkoli produkce ve výrobním sektoru rostla, objem nakoupených vstupů lehce poklesl. Jde již o čtvrtý měsíční pokles za sebou a vyústil v nejprudší propad zásob vstupů na skladě od prosince 2009. Únorová data také svědčí o stoupajících cenových tlacích na výrobce. Průměrné ceny vstupů se zvyšovaly nejrychlejším tempem od června 2011, zvláště u kovů, umělých hmot a dalších výrobků z ropy.

Výroba v eurozóně opět zpomalila

Zatímco objem české výroby posílil, index nákupních manažerů v eurozóně vzrost z lednových 48,8 bodu na 49 bodů. To jed pod hranicí padesáti bodů. Výroba tedy nadále zpomaluje, i když méně, než na začátku roku.

Statistiky táhnou dolů Řecko, Irsko, Španělsko a Itálie. Výroba ve Francii byla vyrovnaná, Německo rostlo.

„Výroba v eurozóně se zřejmě stabilizuje poté, co na konci roku náhle zpomalila. Stále se ale máme čeho obávat, uvedl hlavní ekonom Markitu Chris Williamson. „Nelze říci, zda se eurozóna v prvním čtvrtletí propadne zpět do recese.“