Výrobci lihovin se brání: Češi pijí méně, než tvrdí WHO

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) sdružující největší tuzemské producenty nesouhlasí se statistikami Světové zdravotnické organizace (WHO), podle níž Češi starší 15 let vypijí ročně přes 16 litrů čistého alkoholu na osobu a rok. Podle unie Češi vypijí o čtyři litry čistého alkoholu, tedy téměř třetinu oproti statistikám WHO, méně.

„UVDL považuje údaje WHO za velmi nadsazené a vážně pochybuje o správnosti dat, která WHO prezentuje,“ uvedl mediální zástupce unie Jiří Janoušek.

Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) sdružující největší tuzemské producenty nesouhlasí se statistikami Světové zdravotnické organizace (WHO), podle níž Češi starší 15 let vypijí ročně přes 16 litrů čistého alkoholu na osobu a rok. Podle unie Češi vypijí o čtyři litry čistého alkoholu, tedy téměř třetinu oproti statistikám WHO, méně. „UVDL považuje údaje WHO za velmi nadsazené a vážně pochybuje o správnosti dat, která WHO prezentuje,“ uvedl mediální zástupce unie Jiří Janoušek.

Agentura Bloomberg nedávno zveřejnila takzvaný „Index neřesti“, který je založený právě na datech WHO, a jemuž Češi suverénně dominují - v pití alkoholu jsou první a v užívání drog druzí na světě.

Oficiální statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ) hovoří o zcela opačném vývoji. Spotřeba alkoholu v Česku klesá. V roce 2010, což jsou poslední dostupné údaje, činila spotřeba alkoholu v přepočtu na čistý líh 9,8 litru na obyvatele a rok. To je nejnižší hodnota od roku 2002. Ani v uplynulých letech ale spotřeba nepřekročila 10,4 litru čistého lihu na osobu a rok. Při započítání pouze osob starších 15 let, jak to používá WHO, by se spotřeba zvýšila na zhruba 12 litrů čistého lihu na osobu a rok. „Údaje WHO jsou nadsazeny nejméně o čtyři litry u každého obyvatele Česka. To je pro představu rozdíl, který odpovídá objemu čistého lihu vypitého ve vínu a lihovinách dohromady,“ podotkl Janoušek.

Unie proto vzhledem k zásadním rozdílům mezi daty požádala Světovou zdravotnickou organizaci o upřesnění metod, jakými údaje o konzumaci alkoholu v Česku získává. „WHO na náš oficiální dotaz připustila, že se jedná pouze o odhady, které jsou založeny na různých externích zdrojích. Požádala nás také, abychom jí pomohli data ověřit a verifikovat,“ dodal Janoušek.

Z celkové předloňské spotřeby 9,8 čistého lihu v Česku připadá podle údajů ČSÚ necelá třetina na lihoviny, přes pětinu na víno a téměř polovina na pivo. Spotřeba piva ale v posledních letech klesá a například loni jej vypili 145 litrů na osobu a rok, což je nejméně v novodobé historii České republiky. I přesto jsou ale Češi stále ve spotřebě piva na hlavu první ve světě.