Výsledky voleb ekonomiku příliš neovlivní, míní analytici

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Mark Morgan via Flickr

Výsledek komunálních a senátních voleb nebude mít podle analytiků zásadní dopad na ekonomický vývoj země. Úspěch kandidátů vládních stran vypovídá o tom, že veřejnost vnímá pozitivně dosavadní kroky kabinetu. Podpora voličů vládnoucí koalici však vyplývá spíše z příznivého vývoje mezinárodní ekonomiky, jíž je Česko součástí, než ze spokojenosti s vládními rozhodnutími, míní analytici.

„Vzhledem k tomu, že většina opatření, která jsou klíčová pro ekonomiku, se odehrávají na úrovni centrální vlády, nebudou mít volby zásadní dopad na makroekonomický vývoj,“ řekl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Výsledek komunálních voleb je podle Kovandy určitým lakmusovým papírkem toho, jak voliči vnímají dosavadní fungování vlády. „Veřejnost stále zjevně buď souhlasí s dosavadními kroky vlády, nebo stále ještě cítí, že strany, které ji tvoří, mají potenciál nějakým způsobem v ekonomické oblasti zlepšit stav,“ uvedl.

Sledujte povolební situaci ONLINE

Ekonomická situace v ČR se podle Kovandy v důsledku příznivého vývoje mezinárodní ekonomiky v posledních měsících zlepšuje. „Ta veřejnost to tak nemusí vnímat, ta si to může vyložit tak, že je to zásluha této vlády,“ zdůvodnil podle něj poměrně vysokou důvěru voličů ke kandidátům vládních stran ve víkendových volbách.

„Velký vliv na ekonomiku výsledky mít nebudou, ani nemůžou mít, nicméně jsou určitým signálem,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Úspěch členů vládní koalice, zejména hnutí ANO v senátních volbách a KDU-ČSL v komunálních volbách, jsou signálem posílení vlády. „Nebyla velká šance, že to dopadne jinak, protože od všeobecných voleb neuplynulo příliš času a vládní koalice dělala spíše kroky, aby veřejnost nenaštvala,“ poznamenal Sobíšek.

Tendence k populismu

Některé předvolební kroky koalice měly podle něj tendenci k populismu. Za takové analytik označil například výraznější zvyšování platů ve veřejné sféře či mimořádné odměny tamtéž. „Neoddělitelná je relativní slabost opozičních stran, které do nových voleb nedokázaly nové voliče oslovit,“ řekl.

„V okamžiku, kdy nezaměstnanost klesá a mzdy začínají růst, tak jsou vládní politici oblíbenější,“ poznamenal hlavní ekonom Deloitte. Současná vláda má podle něj výhodu v tom, že se dostala k moci v situaci, kdy nastal pozitivní obrat v české ekonomice, jejíž stav je dnes podstatně lepší před jedním či dvěma roky.

Výsledky druhého kola senátních voleb mohou podle Marka napovědět, jak se změní poměry sil ve vládní koalici a jak se posune těžiště ekonomického programu. Pokud by posílila ČSSD, vzrostla by například možnost prosazení sektorových daní pro vybraná odvětví. „Pokud by měla uspět strana ANO, u té si myslím, že by byla spíše proti takovému návrhu,“ uvedl Marek.

Petr Just: Babiš se raduje ve městech, TOP 09 potvrdila závislost na STAN