Vznikne mapa vyloučených lokalit. Napoví, kam nejlépe dát unijní miliardy

Vyloučené lokality

Vyloučené lokality Zdroj: MPSV

Velké terénní šetření ve více než dvou stovkách obcí na celém území Česka, které má za úkol sledovat, jaká je v obcích míra sociálního vyloučení a s čím se lidé žijící v takovém prostředí musí vyrovnávat, právě začíná. Výsledky pomohou nasměrovat unijní pomoc v řádech miliard eur z Evropského sociálního fondu tam, kde je nejvíce zapotřebí.

Akce je součástí Analýzy sociálně vyloučených lokalit v ČR, kterou pro ministerstvo práce a sociálních věcí od začátku roku provádí společnost GAC.

„Na prevenci a řešení problémů v důsledku sociálního vyloučení se vynakládají značné prostředky. Abychom je mohli rozdělovat adresně a efektivně, musíme znát aktuální situaci a vědět, co kde nejvíce pomáhá,“ vysvětlila během čtvrteční návštěvy sociálně vyloučené lokality v Jáchymově důvody zpracování analýzy ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Šetření bude probíhat od července do září letošního roku. Úkolem výzkumníků bude co nejpřesněji popsat a analyzovat vybrané charakteristiky života v sociálně vyloučených lokalitách.

Tazatelé budou hovořit s představiteli místní samosprávy, úředníky na sociálních odborech, či úřadech práce, poskytovateli sociální pomoci, manažery sociálně zaměřených programů, ale také se zástupci škol a společenských organizací, policisty, případně městskými strážníky a samozřejmě i se samotnými obyvateli sociálně vyloučených lokalit.

Mapa bude v únoru

Informace z terénu budou spolu s již získanými poznatky vyhodnoceny ke konci února příštího roku, kdy se očekává závěrečná analýza problematiky sociálně vyloučených lokalit.

Nový systém zpracování získaných dat umožní zobrazení lokalit v elektronické mapě, kterou bude možné do budoucna průběžně aktualizovat.

Především však získané poznatky poslouží k tomu, aby MPSV ještě lépe směřovalo unijní pomoc, zaměřenou na podporu sociálního začleňování pro programové období 2014-2020 v rámci Operačního programu Zaměstnanost.

Celkový rozpočet programu představuje zhruba 2,569 miliardy eur, z toho 2,136 miliardy eur tvoří prostředky z Evropského sociálního fondu a Iniciativy EU na podporu zaměstnanosti mládeže, zbývajících cca 433 milionů eur pak představuje nezbytné národní spolufinancování.

Reportáž z okraje: Předlice, bída žitá až na dřeň