VZP chystá tajné slevy. Chce ušetřit na lécích

Léky

Léky Zdroj: E15

Už to vypadalo, že dál snižovat úhrady pojišťoven za léky nepůjde. Nový projekt Všeobecné zdravotní pojišťovny tuto tezi boří. Výrobci léků by ještě mohli zlevnit. Jen se na to musí jinak – tajně, aby se o výši slevy nedozvěděli v zahraničí. „Dosavadní způsob snižování oficiálních cen se vyčerpává.

Nadnárodní mateřské společnosti českým firmám nedají možnost jít razantně dolů s oficiální cenou, protože si potenciálně pokazí ceny v Evropě,“ vysvětluje ředitel odboru léčiv a zdravotnických prostředků VZP Petr Honěk.

Největší zdravotní pojišťovna v zemi proto chystá systém tajných zpětných slev. První elektronické aukce chce pořádat ještě v tomto čtvrtletí. Vítěz, který nabídne nejvyšší slevu, se dostane na seznam doporučených léků. Lékaři pak budou jeho výrobek častěji předepisovat. Domluvenou slevu výrobce pošle zdravotní pojišťovně zpětně po skončení čtvrtletí podle množství prodaných balení.

Jako první mohou přijít na řadu běžné léky na vysoký tlak, kterých se prodává velké množství a kde je velká konkurence. Lék se stejnou účinnou látkou vyrábí i deset firem. Dál VZP uvažuje o lécích na snížení cholesterolu nebo přípravcích, u kterých se z nějakého důvodu nedaří snížit ceny a úhrady oficiální cestou. Jen letos by nové metody soutěží a tajných dohod mohly VZP přinést stamiliony. Pojišťovně ještě zbývá vyřešit administrativní náležitosti, s projektem zpětných slev totiž nepočítá legislativa.

Firmy možnost poskytnout zpětné slevy obecně připouštějí. „Je to iniciativa správným směrem,“ řekl před časem deníku E15 generální ředitel české farmaceutické jedničky Sanofi Ivo Žídek.

Protože výrobce pošle slevu až zpětně, distribucí a lékárnami projdou léky s původní cenou a nezvýší se tak riziko jejich masivního exportu. To je důležité, protože kvůli vývozu levných léků jsou v českých lékárnách čím dál častější výpadky. Na doplatek pacienta tajná sleva nebude mít vliv.

V praxi budou mít lékaři v počítači jasně vyznačené doporučené značky léků. Zdravotní pojišťovna jim sice nemůže nařídit, co mají předepisovat, její doporučení ale má váhu. Nejraději by se VZP dohodla i s velkými nemocnicemi a o slevu se s nimi podělila. Ředitelé by pak svým lékařům nařídili preferovat léky ze seznamu. Jednání s nemocnicemi teprve odstartují. „V současné ekonomické situaci je jakýkoli projekt, který přinese úspory, vhodný ke zvážení,“ avizuje mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Lukáš Matýsek.

U některých typů léčby si ale lékaři vždy budou chtít nechat volnou ruku pro výběr konkrétního přípravku. „Nápad VZP jsme zaznamenali. Tento způsob není vhodný pro vysoce specializovanou péči, kterou naše nemocnice poskytuje. Zde nelze jednoduchým způsobem zaměňovat léky, i když mají deklarované podobné nebo stejné složení,“ soudí náměstek ředitele Nemocnice Na Homolce Michal Toběrný.

Podle výkonného ředitele České asociace farmaceutických firem Emila Zörnera mají soutěže na zpětné slevy svoje rizika. Vítězná firma získá lepší postavení na trhu a to může směřovat k monopolizaci. „Zkušenosti z Německa ukazují, že jsou takové soutěže rizikem pro konkurenci,“ říká Zörner.

Podobné tajné slevy uplatňují i jiné evropské země. Oficiální ceny, které státy vzájemně pečlivě porovnávají, se proto vzdalují skutečným úhradám.

Celkové náklady zdravotních pojišťoven na léky už několik let nerostou. V roce 2013 se ale projeví nárůst DPH ze 14 na 15 procent, což jen u VZP znamená nárůst nákladů o 300 milionů korun. VZP vydává za léky na recept ročně zhruba 22 miliard.

Firmy budou za své léky ručit

Zdravotní pojišťovny si chtějí pevně hlídat také výdaje na nové drahé léky. Pokud náklady přesáhnou dohodnutou hranici, mají lék platit sami výrobci. Výrobci na to slyší, protože se díky (neveřejné) dohodě s pojišťovnami dostanou jejich léky rychleji k pacientům. „Budeme to od firem vyžadovat čím dál častěji,“ říká Petr Honěk z Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na projektu spolupracuje s ostatními pojišťovnami. „Probíhají jednání, která jsou přínosná,“ uvedla Vladimíra Těšitelová ze svazu pojišťoven. Výrobce léků i dnes předkládá analýzu, kolik asi bude pacientů a jaké budou celkové náklady na lék. Stát podle toho posuzuje, jestli účinek nového léku odpovídá jeho ceně. Jenže skutečné náklady jsou často mnohem vyšší.

Aukce na léky musí začít

Stojíš za milion