Wagnerová kvůli Čunkovi odešla od senátorů KDU-ČSL a nezávislých

Eliška Wagnerová

Eliška Wagnerová Zdroj: Radek Mica

Senátorka Eliška Wagnerová (za SZ) po necelých dvou týdnech opustila senátorský Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí. Odchod zdůvodnila názory dalších členů frakce - lidovce Jiřího Čunka a podnikatele Tomia Okamury na romskou problematiku. Vadila jí také nominace Čunka na místopředsedu Senátu. Wagnerová chce zůstat bez klubové příslušnosti.

Předsedu klubu Petra Šilara mrzí, že se rozhodnutí Wagnerové dozvěděl až z médií. „Pokud by mě paní senátorka o svých výhradách informovala, hledali bychom řešení. Její rozhodnutí nicméně akceptuji a nadále se těším na spolupráci,“ uvedl Šilar. Podle něj bude na bývalé ústavní soudkyni záležet, jak naloží s klubovou nominací na předsedkyni senátní ústavní komise. „Já nebudu měnit dohodnuté návrhy,“ dodal.

Okamura uvedl, že netuší, které jeho názory Wagnerové vadí. „Pokud o něco usiluju, tak o to, abychom všechna etnika brali stejně - abychom si byli rovni v právech i povinnostech,“ uvedl. Uznává, že slušný Rom to má v životě násobně těžší, „protože je prostě Cikán“. Podle Okamury s tím musí bojovat všichni, ale hlavně Romové si musí dobýt svého uznání jako národa, který může být společnosti prospěšný a bude úctyhodný. Podotkl, že sám byl kvůli svému původu obětí rasismu, ale naštěstí ho prý nedostali do rukou žádní „lidskoprávníci“. Jeho odlišnost ho motivovala k práci na tom, aby se pokusil být lepší než ostatní, prohlásil.

Wagnerová spojila názory Čunka s jeho nominací do vedení Senátu. „Názory Jiřího Čunka na řešení romské problematiky, jakož i jeho praktické kroky v místní politice jsou pro mě nepřekonatelnou překážkou pro akceptaci jeho klubové nominace na senátní místopředsednickou funkci,“ uvedla Wagnerová. Podle ní nominace totiž rovněž signalizuje postoj klubu k názorům kandidáta. Dodala, že s Čunkovými názory se ideově shodují i Okamurovy texty, které si prostudovala.

„Po seznámení se s těmito texty a po důkladném zvážení situace jsem dospěla k názoru, že mé další setrvání v senátorském klubu KOD není možné bez ohrožení důvěryhodnosti programu, s nímž jsem ve volbách získala masivní podporu,“ prohlásila Wagnerová. Vyjádření Čunka se zatím nepodařilo získat.

Ústavní soudkyně Eliška Wagnerová neodchází po špičkách

Senátorka připomněla, že základem jejího volebního programu bylo obnovení respektu a ochrany lidské důstojnosti ze strany státu. Senátor podle ní reprezentuje stát a musí tomu přizpůsobit své jednání i rétoriku. „Vyčleňování osob z občanského společenství na jakémkoli základě, včetně jejich etnicity, útočí v první řadě na lidskou důstojnost, byť i jen verbálně vyčleňovaných osob,“ podotkla Wagnerová.

Klub bude mít po odchodu Wagnerové devět členů a zůstane třetí nejsilnější frakcí v horní komoře parlamentu.