Z boje proti korupci je špatná detektivka

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: profimedia.cz

Válku gangů začíná připomínat boj dvou vlivných skupin, lidí kolem Nadačního fondu boje proti korupci a advokátní kanceláře Šachta & Partners. U sporu bude asistovat policie – Šachta & Partners podali na Karla Janečka z Nadačního fondu a další osoby z jeho firmy RSJ trestní oznámení na podezření z daňových úniků. Těch se údajně dopouští schématem svého podnikání přes offshorové fondy.

Advokáti dále tvrdí, že Janeček koná pod vlivem bývalého zpravodajce Karla Randáka, také člena vedení Nadačního fondu. „O pana Janečka jsme se začali zajímat v prosinci poté, co se svým fondem a za vydatné podpory a manipulace pana Randáka brutálně a neoprávněně napadl naši kancelář a některé naše klienty. Když jsme pak zjišťovali, kdo pan Janeček je, přivedlo nás to k názoru, že by v jeho podnikatelské skupině mohlo docházet k poměrně masivním daňovým únikům,“ řekl deníku E15 David Michal z Šachta & Partners. Randák podle právníků disponuje rozsáhlou sledovací technikou a vyrábí diskreditační kauzy na zakázku.

Janeček si z oznámení nic nedělá. „Velmi mě jejich aktivita baví, obdivuji jejich odvahu se takto ztrapnit. Naše firma je v nejvyšší lize transparentnosti, stejně jako ostatní finanční instituce jsme velmi přísně regulováni.“

Janečka z RSJ prošetří protikorupční policie

Kauzu protikorupčního aktivisty Karla Janečka bude nejspíš řešit protikorupční policie. Na tento útvar a jeho odbor daní, výnosů a praní peněz podala trestní oznámení advokátní kancelář Šachta & Partners. „Zmiňované oznámení náš útvar skutečně obdržel a samozřejmě se jím zabýváme. Podrobnosti však teď sdělovat nebudeme,“ řekl mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Případ se ale zadrhává už ve chvíli, kdy začal. Podle informací E15 podali advokáti trestní oznámení již v lednu, policie jej ale šetřit nezačala. Právníci proto minulý týden podali stížnost na jednoho z příslušníků útvaru, který trestní oznámení osobně přijal, kvůli jeho nečinnosti a kvůli tomu, že policie neinformovala advokáty ve stanovené lhůtě jednoho měsíce o opatřeních, které učinila. Kromě policie obdrželo podobné podání na Janečka také generální finanční ředitelství a finančně analytický útvar ministerstva financí. Věc má šetřit také Komise finančních služeb na Mauriciu, kde mají Janeček a jeho kolegové registrovány investiční fondy.

Ve zmíněnou sérii podání vyústil komplikovaný spor, kde na jedné straně figuruje kancelář Šachta & Partners a jeho klienti (například dopravní podnik pod bývalým šéfem Martinem Dvořákem či jeho matka a podnikatel Ivo Rittig) a na druhé straně lidé kolem Karla Janečka, především bývalý rozvědčík Karel Randák. Janečkův a Randákův Nadační fond proti korupci se ke kauze údajně předražených zakázek dopravního podniku veřejně hlásí (je to v zásadě jediná větší kauza fondu), připravil k ní podklady, které postupně otiskují některá média.

Podle právníků je přitom za kauzou osobní pře – Randák je přítelem bývalé manželky Martina Dvořáka, podnikatelky Michaely Krešlové, která je s ním v dlouhodobém sporu o majetek a dítě. Proti Randákovi & spol. a jejich policejním praktikám vystupují Šachtovi právníci v rámci iniciativy vasesvoboda. cz.

Co je v oznámení

Janeček a ostatní spolumajitelé firmy RSJ vlastní dva fondy registrované na Mauriciu, které vydělávají kolem jedné miliardy korun ročně. Fondy jsou údajně prokazatelně řízeny z Česka, takže mají být daněny v Česku. Struktura na Mauriciu je prý vytvořena jen formálně proto, aby byly odváděné daně nižší. Janeček a jeho lidé prý navíc uměle snižují odměny za správu portfolia, takže v Česku vykazují účelově nižší výnosy a tím daně. Skupina RSJ také neprovádí povinnou účetní konsolidaci.

Co na to Janeček

Fondy jsou řízeny z Mauricia, s veškerými správcovskými úkony. Činnost RSJ je správa aktiv fondu, rozhoduje tedy o obchodování (jak/kdy/proč obchodovat) na derivátových burzách. Mauricius splňuje nejpřísnější regulaci. I mezinárodní regulace navíc hlídá ČNB. Finanční sektor je od 11. září 2001 nejpřísněji regulovaným odvětvím na světě.

AK Šachta: Janečkem manipuluje Randák

Poslali lidi na Mauricius, aby tam zjistili podrobnosti o fondech společnosti RSJ Karla Janečka. Právníci advokátní kanceláře Šachta & Partners také připravili mnoho desítek stran trestních oznámení a příloh k nim na tohoto podnikatele. „Jde výlučně o aktivitu naší kanceláře. Investujeme do toho vlastní práci a nejsou to nikterak vysoké náklady. Naším cílem je ukázat, co je pan Janeček zač a jak podniká,“ řekl David Michal, partner Šachta & Partners.

David Michal, právník Šachta & PartnersDavid Michal, právník Šachta & Partners | mediafax

* E15: V průběhu ledna jste podali několik oznámení na Karla Janečka a RSJ. Proč?

O pana Janečka jsme se začali zajímat v prosinci poté, co se svým fondem a za vydatné podpory a manipulace pana Randáka a jeho skupiny brutálně a neoprávněně napadl naši kancelář a některé naše klienty. Když jsme poté zjišťovali, kdo to pan Janeček je, přivedlo nás to k názoru, že by v jeho podnikatelské skupině mohlo docházet k poměrně masivním daňovým únikům. Tato podání jsme neučinili proto, že by se pan Janeček snažil bojovat proti korupci, jak je nám podsouváno.

* E15: Kolik vás pátrání kolem Janečka stálo? A platila to vaše kancelář sama? Můžete vyloučit domněnku, že jste jen zástěrkou pro Iva Rittiga?

Naši klienti, kteří jsou napadáni nadačním fondem v souvislosti s jízdenkami a dopravním podnikem, nemají s tou věcí nic společného. Jde výlučně o aktivitu naší kanceláře. Investujeme do toho vlastní práci a nejsou to nikterak vysoké náklady. Naším cílem je ukázat, co je pan Janeček zač a jak podniká. Jednou z hlavních podmínek úspěšného boje proti korupci je existence státu s funkčními výkonnými orgány, tedy státu, ve kterém lidé řádně platí daně.

* E15: Který z problémů považujete u RSJ za hlavní?

Problém má tři roviny. První je danění či nedanění Mauricijských fondů v Česku. Domníváme se, že tyto fondy jsou řízeny z Česka, nemají dostatečnou podstatu na území Mauricia, a mají tedy být zdaňovány v Česku. Druhým problémem je výpočet odměny české společnosti RSJ, tedy makléře, který se o obchodování fondů stará. Tam se domníváme, že se účelově manipuluje s výší odměny směrem dolů. Tím přichází podle našich výpočtů český stát řádově o desítky milionů korun. A za třetí: pan Janeček tvrdil, že jeho fondy obchodují s jeho majetkem. My jsme při analýze ekonomických dat fondů došli k závěru, že naprostá většina prostředků jsou cizí zdroje. To je podle nás dalším důvodem, proč jsou fondy registrovány na Mauriciu. Protože kdyby byly registrovány v Česku nebo státech EU s vlídným fondovým prostředím, podléhaly by přísné regulaci. Na Mauriciu taková regulace není a my se ptáme, čí peníze se v těch fondech vlastně točí.

* E15: V minulosti jste pochybovali o právní podstatě podnikání RSJ?

Naše pochyby trvají a dále na té věci pracujeme.

* E15: Jste spojeni s webem vasesvoboda.cz, který se zabývá především bývalým šéfem civilní rozvědky Karlem Randákem. Co proti němu máte?

Ten web není především o něm, bojuje proti jakémukoli nezákonnému fízlování a mediální manipulaci. Právě skupina pana Randáka se ovšem této činnosti věnuje velmi soustavně a z nebezpečných pohnutek. Máme řadu indicií, že pan Randák disponuje takovou menší soukromou rozvědkou, která za peníze klientů včetně některých významných finančních skupin účelově stigmatizuje vybrané osoby. Někdy jde o soukromé spory – například bývalý ředitel DPP pan Dvořák – někdy o poškození konkurentů (například v kauze Sazka), ale většinou jde o ryze politická zadání. Pan Rittig je jen jedním z mnoha cílů, pan Randák míří mnohem výš. Protikorupční fond pana Janečka používá jako hlásnou troubu a hrubě s ním manipuluje. Tyto jeho aktivity jsou nezákonné. Naštěstí se ho lidé přestali bát a množství našich informací roste geometrickou řadou.