Z hodiny na hodinu se už nic zavírat nebude, říká Zaorálek ke Colours of Ostrava

Video placeholde

Lidem jde o živobytí, chápu jejich naštvání, říká ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jedná o rozšíření programu COVID-KULTURA tak, aby na peníze dosáhlo větší množství umělců a podnikatelů v kultuře. Problém je podle něj i v byrokracii a nedůvěře státu v ty, kteří by mohli peníze dostat. Podívejte se na další díl videorozhovoru Prostor X.

Česko je v povolování kulturních akcí daleko liberálnější než okolní země, tvrdí Zaorálek. Dává příklad Německa, které ale zároveň na pomoc kultuře poskytuje mnohonásobně víc peněz. Podle Zaorálka je to i pro to, že to tam jde prostě jednodušeji. Problém Česka je ve fungování státu, který neumí peníze rozdělit, ale i v lidech, kteří by mohli podvádět. Lidé, kteří pomoc chtějí, musí státu svou nouzi prokazovat, což celou věc komplikuje. Podle Zaorálka to ale v Česku jinak nejde.

S výrazným rozvolněním opatření, třeba povolením akcí nad tisíc osob, se v dohledné době počítat nedá. Zaorálek ale slibuje, že už se nebude opakovat situace z Moravskoslezkého kraje, kde se zavedla přísná omezení z hodiny na hodinu.

Rozhovor vyšel na Reflex.cz >>>