Z on-line účtenek chce stát až 18 miliard, ve hře je ale řada nejasností

DIVADELNÍ PRVEK. Tak by šly vystihnout obří makety účtenek, které ministr financí Andrej Babiš přinesl do parlamentu během prvního čtení zákona o elektronické evidenci tržeb v červenci.

DIVADELNÍ PRVEK. Tak by šly vystihnout obří makety účtenek, které ministr financí Andrej Babiš přinesl do parlamentu během prvního čtení zákona o elektronické evidenci tržeb v červenci. Zdroj: CTK

Spolu s rostoucími výhradami opozice a hlavně drobných podnikatelů proti elektronické evidenci tržeb zvyšuje ministr financí Andrej Babiš (ANO) odhady příštích výnosů. Ještě loni hovořil o osmi až deseti, pak o dvanácti, a teď dokonce o osmnácti miliardách ročně.

TOP 09 a ODS to zpochybňují s odkazem na chorvatský model, jímž se vláda inspirovala. Například výběr DPH zůstal v Chorvatsku zhruba stejný, byť země procházela krizí. Po zavedení elektronické evidence tam navíc zkrachovalo padesát tisíc podnikatelů.

Restauracím nižší daně

Živnostníkům systém přidělá práci a vyvětrá peněženky. Každá provozovna zaplatí za pokladnu, tiskárnu, internet, školení či účetnictví až třicet tisíc korun ročně navíc, tvrdí kritici. Stát naopak na nákup zařízení pro trvalé propojení firem s finanční správou slibuje jednorázový pětitisícový bonus. A poskytovatelům stravovacích služeb snížení sazby DPH z 21 na patnáct procent. Babiš argumentuje nastavením férových podmínek pro všechny – nepoctiví prý ztratí náskok před poctivými. Snížit se má i četnost kontrol.

Místo nahodilých budou cílené na neplatiče daní; v Chorvatsku se jejich efektivita zvýšila pětinásobně. Kromě toho je český model oproti chorvatskému mírnější. Maximální sankce bude půl milionu korun, zhruba čtvrtinová.

Trojnásobně vyšší výkon

Asi nejspornější je to, jak si databáze poradí s množstvím údajů, jež bude muset denně vstřebat. Oproti Chorvatsku musí mít trojnásobně vyšší kapacitu a výkon, neboť má zvládat třicet milionů transakcí denně.

„Elektronická evidence tržeb má vejít v platnost za sedm měsíců a ve hře je řada otázek. Jak vláda dostojí slibu nabídnout podnikatelům kompenzace za zvýšenou administrativní zátěž a náklady? Jak bude probíhat technické ukotvení evidence? Jak je systém připravený na možné technické potíže?“ ptá se šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Další výhradou je skutečnost, že zatímco v Česku se šedá ekonomika podílí na HDP patnácti procenty, v Chorvatsku je to 28. Vyvstává tedy otázka, proč se pro vládu stala vzorem právě tato země.

Kritici též poukazují na závěry Nejvyššího kontrolního úřadu, podle nichž malí podnikatelé zaviní jen sedm procent výpadku DPH, a stát by se proto měl zaměřit hlavně na velké společnosti. „Je trapná lež, že některé firmy budou mít výjimky. Nebude se rozlišovat mezi velkým a malým podnikatelem,“ dušuje se Babiš.

Nové opatření vítají softwarové firmy
Elektronická evidence tržeb má kromě ministra financí Andreje Babiše (ANO) ještě jednoho bezvýhradného zastánce. Jsou jím firmy nabízející pokladní software, který zajišťuje trvalé propojení podnikatelů s daňovou správou. „Cenu našeho základního softwaru pokryje státní podpora na snížení daně. Navíc jde o aplikaci vyzkoušenou na reálných zákaznících. A také zbaví poctivé podnikatele kontrol,“ je přesvědčen Bohuslav Paule ze společnosti SmartSoftware. Většina konkurenčních firem je na tom s cenovou politikou obdobně.

technické řešení a způsob fungování EETtechnické řešení a způsob fungování EET | ctk