Z Vrbětic zatím odjelo 28 kamionů s vyskladněnou municí

Odvoz chemie ze skladu ve Vrběticích

Odvoz chemie ze skladu ve Vrběticích Zdroj: ctk

Osmadvacet kamionů se zkontrolovanou municí a výzbrojním materiálem dosud odjelo z areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku. Lidem to při debatě v nedalekých Valašských Kloboukách řekl náměstek krajského policejního ředitele Jindřich Kučera. Vyskladňování areálu, kde loni vybuchly dva muniční sklady, začalo 2. února, trvat by mělo několik měsíců. "Budu rád, když se nám podaří veškerý materiál odvézt do konce tohoto roku," uvedl Kučera.

Vyskladňování je podle něj velmi časově náročné. Průměrně se daří naložit jeden kamion denně. „Není to tak, že firma najede až k objektu. Vyskladňování dělají složky Integrovaného záchranného systému a armáda, vyskladníme na naše vozidla, z nebezpečné zóny je převezou do vnější zóny, kde máme překladiště, tam se přeloží náklad na soupravy dopravců a materiál odjíždí z areálu ven,“ uvedl Kučera.

V některých skladech se práce může urychlit. „Někdy se nám dařilo vyskladnit i dva kamiony denně,“ podotkl Kučera, podle kterého jde stále o záchranné práce, situace je nebezpečná. Teprve po vyskladnění začne policie ohledávat místo události. Podle odhadu bude třeba z areálu vyvézt materiál ve 350 až 400 kamionech. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny. Firmy, jež si sklady pronajímají, část munice odvezou zákazníkům. Zbytek by se měl přemístit do Květné na Svitavsku.

Kučera: Někdy se nám dařilo vyskladnit i dva kamiony denně

Vyskladňování však podle Kučery bude na chvíli přerušeno v okamžiku, kdy počasí a odtání sněhu dovolí pokračovat pyrotechnikům v plošném čištění míst v blízkosti silnice mezi obcemi Lipová a Haluzice. Silnice je totiž delší dobu zavřená, spadá do bezpečnostního okruhu kolem areálu, který střeží armáda. Lidem to však velmi komplikuje každodenní život. „Schází nám vyčistit zhruba deset procent z celkové plochy, která byla zasažena. Pokud nasadíme veškerou možnou techniku, budeme schopni to vyčistit zhruba za tři dny,“ řekl Kučera.

Zástupci Vojenského technického ústavu (VTÚ), který muniční sklady pronajímal firmám, dnes také lidem popsali historii areálu i skladů. Areál patří podle ředitele VTÚ Slavičín Jána Romana k největším muničním areálům v zemi, má rozlohu 335 hektarů, obvod technického areálu je téměř deset kilometrů. Sklady se v něm začaly stavět v roce 1934. VTÚ v době před výbuchy využíval dva objekty, zbytek nebyl využíván či byl pronajímán.

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia.