Za dodávku zbraní Ukrajině rezignace? Huml žádá konec tří ministrů

Stanislav Huml (ČSSD)

Stanislav Huml (ČSSD) Zdroj: David Sedlecky via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Poslanec koaliční sociální demokracie Stanislav Huml na svém facebookovém profilu uvedl, že by z vlády měli okamžitě odejít jeho straničtí kolegové Jan Mládek a Lubomír Zaorálek i Martin Stropnický z hnutí ANO. Ministři průmyslu a obchodu, zahraničí a obrany by prý měli skončit kvůli tomu, že nejméně jedna česká firma dodávala zbraně na Ukrajinu. Později poslanec známý svým proruským postojem uvedl, že publikovaný text byl anoncí na článek, který sdílel.

Mládek v Českém rozhlase Radiožurnálu (ČRo) řekl, že s podobným návrhem by musel Huml přijít na poslanecký klub. Deník Dnes nedávno napsal, že společnost CZ Hermex vyvážela na Ukrajinu v průběhu celého roku 2014 zbraně. Od února do července loňského roku přitom platilo restriktivní doporučení Rady Evropské unie týkající se vojenského materiálu použitelného k represi obyvatel.

Právě k této záležitosti se Huml na svém facebookovém profilu vyjádřil. „Nejméně jedna, ale spíše tři české firmy dodávaly zbraně na Ukrajinu jako by se nechumelilo. Je to sice naprosto neuvěřitelný šlendrián, v kterém rukou společnou a nerozdílnou jedou ministerstvo obrany, zahraničí a ministerstvo obchodu a průmyslu, které je konečným vydavatelem a garantem licence!,“ poznamenal.

„Prostě totální, totální selhání státních orgánů! Ale nezlobte se, jakkoli je tohle normálně naprosto šílené a šéfové resortů by měli normálně okamžitě podat demisi, tak mne šokovalo něco úplně jiného!,“ uvedl poslanec. Nejvíce ho prý překvapilo konstatování, že firma Hermex „porušila doporučení EU na embargo dodávek zbraní Ukrajině z února 2014“.

Později Huml v dalším komentáři uvedl, že text, který publikoval, má upozornit na článek, jenž sdílel. „Je zcela zřejmé, že můj status je anonce na článek. Zdůraznění toho nejdůležitějšího z něj,“ poznamenal. Text prý převzal.

Opatření Česko respektovalo

Podle Mládka by Huml své návrhy měl nejdřív přednést k debatě s příslušnými ministry před poslanci sociální demokracie. „Pan kolega Huml by měl s podobnými nápady nejprve dojít na poslanecký klub,“ poznamenal v ČRo. Na Ukrajinu byly podle ministra loni z Česka dodány úpravy letadel a náboje. Mládek v této souvislosti poukázal na to, že doporučení EU nedodávat na Ukrajinu zbraně platilo jen do loňského 16. července.

Ministerstva zahraničních věcí a průmyslu a obchodu se v reakci na článek deníku Dnes proti některým tvrzením ohradila. „Ve vztahu k tzv. embargu na vývoz zbraní na Ukrajinu ze strany Evropské unie bychom chtěli zdůraznit, že Rada EU v únoru 2014 přijala tzv. restriktivní opatření týkající se pouze materiálu použitelného k vnitřní represi. Zmíněné opatření bylo přijato v konkrétním politickém kontextu - v souvislosti s událostmi na Majdanu a následně bylo v důsledku dynamického vývoje na Ukrajině anulováno již v červenci 2014,“ uvedly resorty ve společném prohlášení. Opatření podle nich nebylo nikdy převedeno do právně závazné podoby, přesto jej Česko bez výjimky respektovalo.

Politika vlády je podle obou ministerstev v otázce dodávek zbraní na Ukrajinu i nadále maximálně restriktivní, a proto Česko od vypuknutí krize v létě 2014 do země nedodává žádné zbraňové systémy a ani neumožnilo vydání jakékoliv licence na vývoz zbraní na Ukrajinu.