Za korupci dostal exšéf dotačního úřadu Kušnierz 7,5 roku vězení

Krajský soud v Ústí nad Labem

Krajský soud v Ústí nad Labem Zdroj: Sedmicka - Jan Berounsky

Ústecký soud uznal bývalého ředitele dotačního úřadu Severozápad Petra Kušnierze vinným z přijímání úplatků a vyměřil mu za to trest v délce 7,5 roku, pokutu 750 tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti. Vinnými soud shledal i šest zbylých obžalovaných.

Podle soudu Kušnierz chtěl po žadatelích o dotace minimálně 1,7 milionu korun jako úplatek.

Vinnými soud shledal i šest zbylých obžalovaných, tři komplicové dostali pětileté vězení, tři žadatelé podmíněné tresty. Je to víc, než kolik požadoval státní zástupce. Rozsudek zatím není pravomocný. Na místě se proti němu odvolali advokáti Kušnierze a dalších dvou obžalovaných, ostatní si nechali lhůtu na rozhodnutí.

Více o případu čtěte:

Šéf dotačního úřadu: zaměstnanci zřejmě opravdu podváděli

Soud se případem zabýval od loňského prosince a nakonec se prakticky ztotožnil s obžalobou. Podle ní chtěl Kušnierz prostřednictvím tří kamarádů po žadatelích provize z přidělených dotací. Soud konstatoval, že žádali minimálně o 1,7 milionu korun a velkou část z toho skutečně převzali. Soudkyně zmínila, že Kušnierz si úplatky nechal slibovat už v době, kdy byl náměstkem ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS).

Kušnierz k soudu nedorazil, omluvil se. U předchozích jednání byl a opakoval, že je nevinný a že kamarádi zřejmě zneužili jeho jméno. „Obhajoba obžalovaných byla jednoznačně vyvrácena,“ řekla soudkyně Kamila Elsnicová. Kušnierz si v době jednání stěžoval na její údajnou podjatost, protože její bratr je ústecký aktivista bojující proti korupci a zvůli úřadů. Od minulého týdne je bývalý ředitel kvůli vyšetřování jiné dotační kauzy opět ve vazbě v Litoměřicích. Ve vazbě už strávil od loňského prvního zatčení přes 11 měsíců.

Bývalý ředitel dostal zároveň pětiletý zákaz práce s evropskými dotacemi a pokutu 750 000 korun. Když ji nezaplatí, dostane rok vězení navíc. Další tři obžalování - Václav Poláček, Roman Švec a Ukrajinec Vladislav Hleba - dostali pětileté nepodmíněné tresty a třísettisícové pokuty. Tři žadatelé o dotace dostali podmíněné tresty od jednoho roku do dvou let.

Ústecký krajský soud uznal 12. července bývalého ředitele dotačního úřadu Severozápad Petra Kušnierze vinným z přijímání úplatků. Do vězení ho poslal na 7,5 roku a udělil mu pokutu 750 000 korun. Podle soudu chtěl po žadatelích o dotace minimálně 1,7 milionu korun jako úplatek. Několik set tisíc korun pak podle rozsudku i převzal. Rozsudek zatím není pravomocný. Na snímku přichází k soudu jeden z dalších obžalovaných, Václav Poláček, který dostal pětiletý nepodmíněný trest s povinností zaplatit třísettisícovou pokutu.Ústecký krajský soud uznal 12. července bývalého ředitele dotačního úřadu Severozápad Petra Kušnierze vinným z přijímání úplatků. Do vězení ho poslal na 7,5 roku a udělil mu pokutu 750 000 korun. Podle soudu chtěl po žadatelích o dotace minimálně 1,7 milionu korun jako úplatek. Několik set tisíc korun pak podle rozsudku i převzal. Rozsudek zatím není pravomocný. Na snímku přichází k soudu jeden z dalších obžalovaných, Václav Poláček, který dostal pětiletý nepodmíněný trest s povinností zaplatit třísettisícovou pokutu.|ctk

Václav Poláček byl odsouzen k pěti letům odnětí svobody.

Kauza Petra Kušnierze začala policejní razií loni v březnu

Výběr hlavních událostí kolem stíhání někdejšího šéfa Rady regionu soudržnosti Severozápad Petra Kušnierze

22. března 2011: - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu provedl razii v sídle Rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem, jehož šéfem byl Petr Kušnierz. Důvodem zásahu bylo podezření z korupce při výběru projektů a čerpání dotací.

24. března - Krajské zastupitelství oznámilo, že v kauze stíhá sedm lidí. Tři z nich byli obviněni z podplácení, čtyři z přijímání úplatku a jeden navíc i z vydírání. Pět obviněných, mimo jiné i Kušnierz, skončilo týž den ve vazbě. Kušnierz byl koncem března dočasně zbaven funkce.

25. března - Ministerstvo financí v souvislosti s případem pozastavilo programu Severozápad takzvanou certifikaci. To znamená, že ministerstvo do Bruselu neposílá žádosti o proplacení proinvestovaných peněz.

17. srpna - Státní zastupitelství obžalovalo všech sedm lidí, kteří byli stíháni v kauze ROP Severozápad.

5. září - Kušnierz byl definitivně odvolán z ředitelské funkce.

14. prosince - Kušnierz poprvé stanul před soudem. Prohlásil, že je nevinný a že obžaloba proti němu nemá jediný přímý důkaz. Podle státního zástupce měl Kušnierz spolu s dalšími třemi lidmi žádat desetiprocentní provize z evropských dotací. Podle spisu přijali nebo plánovali přijmout minimálně 2,8 milionu korun. Peníze měly být slíbené na tři projekty - Rodinný hotel pod Třebouňským kopcem s dotací asi 12 milionů korun, Penzion Villa Mannesman s nakonec nepřidělenou dotací 15 milionů a uvažovaná rekonstrukce fotbalového hřiště v Jirkově-Ervěnicích.

20. prosince - Novým ředitelem Úřadu Regionální rady Severozápad se stal Pavel Karel Markvart.

23. ledna 2012:- Před soudem se četla mailová korespondence Kušnierze a jeho předchůdce ve funkci Petra Vráblíka. Vyplynulo z ní, že výběr Kušnierze do čela dotačního úřadu Severozápad mohl být zmanipulovaný, o čemž prý věděli i někteří politici, včetně bývalého hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (ODS). Ten takové obvinění před soudem odmítl.

13. března - Kušnierz byl na základě rozhodnutí Vrchního soudu v Praze propuštěn z vazby.

28. května - Kušnierz požádal o výměnu soudce v procesu. Soudkyně Kamila Elsnicová byla podle jeho názoru podjatá, protože její bratr patří mezi ústecké aktivisty, kteří bojují proti korupci a zvůli úřadů.

4. června - Ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí pozastavily Regionální operační program Severozápad. Ministerstva uvedla mezi důvody pozastavení programu například policejní vyšetřování jeho bývalého ředitele Kušnierze, dále audit společnosti Deloitte, který zjistil v programu Severozápad pochybení u všech 35 kontrolovaných projektů, a také obvinění z klientelismu, která vznesl bývalý úředník programu Leo Steiner.

29. června - Před soudem zazněly závěrečné řeči. Žalobce navrhl pro Kušnierze sedmiletý nepodmíněný trest.

3. července - Policie Kušnierze znovu zatkla. Spolu s ním byli zadrženi i další tři lidé, z nichž dva byla zaměstnanci ROP Severozápad. Všichni čtyři si vyslechli obviněni z poškozování finančních zájmů EU a tři z nich navíc i ze zneužití pravomoci úřední osoby.

12. července - Ústecký soud uznal Kušnierze vinným z přijímání úplatků a vyměřil mu za to trest v délce 7,5 roku, pokutu 750 000 korun a pětiletý zákaz činnosti. Vinnými soud shledal i šest zbylých obžalovaných.