Začne Babišovi vadit demokracie? ptají se Sobotka a Bělobrádek

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Pokud v Česku nebudou fungovat silné a programově vymezené politické strany, demokracie se časem může stát jen hračkou v rukách několika bohatých podnikatelů, napsal na webu ČSSD šéf partaje a premiér Bohuslav Sobotka. Uvedl to v souvislosti se stanovami ANO, které změnil víkendový sněm hnutí. Podle Sobotky jsou centralistické a soustřeďují moc do okruhu špiček kolem vicepremiéra, ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše.

Obavy, zda demokracie jako taková nezačne Babišovi postupně vadit, vyjádřil i předseda nejmenší koaliční strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Narazil tak na absenci jakékoliv diskuse na sněmu ANO i Babišovu kritiku sociálních demokratů a lidovců. „Demokracie zdržuje a ve firmě se holt nepoužívá,“ napsal v blogu Bělobrádek.

Babiš se do ČSSD opakovaně opřel, označil ji za rozhazovačnou stranu, navíc zatíženou kontroverzní minulostí. Obecně hovořil o podrazech v koalici a možných změnách koaliční smlouvy.

Chytrá horákyně

Podobné úvahy Sobotka kategoricky odmítl. „Koaliční smlouvu měnit nechceme a nebudeme, odráží výsledky voleb a je průnikem programu všech tří koaličních stran. Chceme ji dodržet a naplnit,“ konstatoval. Ministerský předseda dodal, že vláda může dobře pokračovat pouze za předpokladu, pokud bude ANO stejně jako ostatní členové koalice respektovat stvrzenou dohodu promítnutou do programového prohlášení jeho kabinetu.

Babišovo hnutí se někdy ve vztahu k vládě chová jako chytrá horákyně, poznamenal dále premiér. Jako příklad zmínil nedávné hlasování o návrhu na uzavření dohody ve věci platů soudců a státních zástupců, který připravila tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Většina ministrů za ANO tehdy Válkovou nepodpořila. „To nebyl podraz na koalici, ale na vlastní ministryni,“ připomněl Sobotka.

Vůdce a vůdcovství
Bělobrádka na sněmu ANO překvapilo zejména to, jak často se v projevech delegátů opakovaly slova vůdce a vůdcovství. „Hnutí nepotřebuje jen silného vůdce, ale především ideje a hodnoty, které má předseda reprezentovat. Moc jsme jich neslyšeli,“ uvedl šéf KDU-ČSL. Jako by podle něj pokračovala „revoluce bez tradičních politických stran“, jen ji zatím ostatní strany, především koaliční, a formality, jako je byrokracie, brzdí. „Revoluce buď uvolní místo evoluci, nebo začne požírat své děti. Což už někteří začínají chápat,“ uzavřel Bělobrádek.

Babišova stoprocentní demokracie

Reportáž: Makáme, makáme. Jen žádné zdržování