Žádné změny nebudou. Koaliční rada odmítla úpravy služebního zákona

Miloš Zeman vystoupil na mimořádné schůzi sněmovny, která byla zahájena 2. září v Praze. Prezident seznámil poslance se svými výhradami k novele služebního zákona.

Miloš Zeman vystoupil na mimořádné schůzi sněmovny, která byla zahájena 2. září v Praze. Prezident seznámil poslance se svými výhradami k novele služebního zákona. Zdroj: CTK

Koaliční rada nechce měnit dohodu o služebním zákonu. Její zástupci se na tom shodli na večerním jednání, řekli novinářům po konci schůzky. Vypuštění sporného paragrafu, který se týká takzvaných politických náměstků, požaduje prezident Miloš Zeman. Předseda ANO Andrej Babiš dříve řekl, že vypuštění politických náměstků navrhne.

„Vážně jsme se zabývali připomínkami, které uvedl pan prezident. Udělali jsme si právní analýzu textu a naznali jsme, že kdybychom ten paragraf ze služebního zákona vyndali, tak bychom ještě spíše nenaplnili to, co pan prezident požadoval,“ řekl novinářům místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Bez tohoto paragrafu by podle něj mohli ministři jmenovat politických náměstků, kolik by chtěli, a ne pouze dva, jak zákon uvádí. Případného sporu u Ústavního soudu, kterým Zeman vyhrožuje, se nebojí. Stejné ustanovení podle něj obsahoval již předchozí zákon, a není tedy podle něj ničím novým.

Stejný názor vyslovil i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), podle něhož norma neobsahuje termín politických náměstků, mluví totiž o náměstcích člena vlády. „Myslím si, že to směřuje k tomu, že zákon bude schválen 10. září,“ poznamenal Štěch. Před jednáním Sněmovny se prý koalice ještě jednou nad zákonem sejde.

Vyjít vstříc Zemanovi chtěl Babiš. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ale po jednání řekl, že dvě hodiny v zákoně hledali pojem „politický náměstek“, ale nenalezli ho. Řekl, že by si ANO dovedlo představit zákon bez takzvaných politických náměstků, ale že respektuje dohodu.

Dohoda se měnit nebude, tvrdí Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes již dříve řekl, že dohodu měnit nechce. I on dnes zopakoval, že v zákonu se nemluví přímo o politických náměstcích, ale o až dvou náměstcích, které si s sebou může nový ministr na úřad přivést. „Je tam (ve služebním zákonu) pozice náměstka, se kterou pracuje i ústava. Není to nic, co bychom teď vymysleli,“ konstatoval Sobotka. „Pokud jde o dohodu, ČSSD je připravena ji držet. Nesmíme udělat chybu tím, že rozbijeme dohodu a přijetí zákona se zpozdí,“ uvedl premiér.

Zákon v dohodnutém znění i nadále podporují opoziční TOP 09 a ODS. Politické náměstky sice v novele nechtěli, při jednání o kompromisu ale ustoupili.