Zahraniční obchod přestal být tahounem české ekonomiky. Ale jen dočasně, tvrdí ČNB

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Na český export poprvé naplno dolehl konec intervencí. Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách se v prvním čtvrtletí meziročně snížilo o 11,2 miliardy korun a zahraniční obchod tak přestal po více než čtyřech letech přispívat k růstu HDP. Zatímco dovoz zboží a služeb meziročně vzrostl o 6,5 procenta, objem vývozu se zvýšil jen o 4,1 procenta.

Tuzemský vývoz ve stálých cenách v prvním kvartále rostl meziročně nejpomaleji ze všech prvních čtvrtletí po roce 2013, v běžných cenách se export dokonce poprvé od prvního kvartálu 2013 propadl. „Zatímco v roce 2013 byl pokles způsoben probíhající recesí v ČR, nyní je na vině zejména posilující koruna,“ okomentoval pro E15.cz hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Čistý export, tedy export snížený o import, tak vůbec poprvé od konce intervencí nepřispěl k růstu HDP, ale naopak na něj působil negativně. Vyšší růst dovozu než vývozu tak v prvním letošním čtvrtletí snížil tempo růstu domácí ekonomiky o 0,6 procentního bodu, celkově HDP přitom rostl o 4,4 procenta.

Posilování domácí koruny přitom zaostává za původním očekáváním, přesto už stačilo snížit konkurenceschopnost českých vývozů na globálním trhu. „Silnější koruna také vede k tomu, že exportéři za prodané zboží nebo službu inkasují za jinak stejných podmínek v korunovém vyjádření méně než loni ve stejnou dobu, což se projevuje ve sledování v běžných cenách,“ uvedl Kovanda.

I na straně dovozu hrála důležitou roli koruna, rostoucí import navíc podpořila mimořádně rychle rostoucí kupní síla tuzemských obyvatel. „Souvisí to se svižným růstem mezd a nízkou nezaměstnaností. Domácí producenti kvůli spotřebitelskému optimismu nestačí uspokojovat masivní domácí poptávku a přetlak se tak přelévá do zvýšeného dovozu,“ okomentovala analytička Hospodářské komory Karina Kubelková.

Podle ČNB by měla mít hodnota čistého exportu negativní dopad na růst HDP ještě v první polovině příštího roku, poté by měl export zase růst rychleji než import. Důvodem podle Kovandy bude i předpokládané zpomalení růstu mezd.

„Ztráta mzdové dynamiky společně s pravděpodobnou světovou obchodní válkou neblaze poznamená spotřebitelský sentiment Čechů. Češi, navyklí na tučná léta prosperity, začnou být ve výdajích opatrnější, což právě zhruba od poloviny roku 2019 nepříznivě poznamená jejich poptávku i po zahraničním zboží a službách,“ odhaduje budoucí vývoj Kovanda.