Zahraniční obchod vzrostl téměř o miliardu. Čekalo se víc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Zahraniční obchod České republiky v říjnu skončil přebytkem 33,6 miliardy korun, to je meziročně o 0,8 miliardy korun více. Obrat vzrostl v říjnu na 557,3 miliardy korun, což byla nejvyšší měsíční hodnota od roku 1993. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Přesto anlaytici čekali více.

„Od zahraničního obchodu se v říjnu čekalo víc. Ani meziroční přírůstek exportu o 3,1 procenta, ani meziroční zlepšení obchodní bilance o 0,8 miliardy korun podle přeshraniční statistiky a 2,5 miliardy korun podle národního vlastnictví, nedávají exportu šanci být silným motorem ekonomiky,“ uvedl šéf analytiků UniCredit Bank ČR Pavel Sobíšek. Rýsuje se podle něj ale optimističtější výhled do dalších měsíců.

„Za prvé, jak naznačil růst průmyslové výroby v říjnu, linky mnoha podniků se nadějně rozjely. To se ale do konce měsíce neprojevilo na větším růstu expedice, jak je patrné z údajů o průmyslových tržbách,“ konstatoval a dodal, že vývoj exportu přitom koresponduje s tržbami průmyslových podniků a k jejich zvednutí dojde až v dalších měsících.

Rýsuje se růst

V říjnu také podle Sobíška pokračovala zvýšená aktivita importérů, kterou ekonomické subjekty reagují na předchozí extrémně nízkou úroveň zásob. Zvýšení zásob je podle analytika předzvěstí budoucího růstu v průmyslu a exportu, zároveň se přímo promítá do hrubého domácího produktu.

Graf přeshraniční statistiky v miliardách korun:

GrafGraf | CSUZdroj ČSÚ

„Zůstáváme proto u názoru, že ekonomika ve čtvrtém kvartálu vykáže solidní růst, jeho struktura ale možná zaznamená posun od zahraniční k domácí poptávce,“ poznamenal Sobíšek.

Klíčovým segmentem zahraničního obchodu byly podle analytika Home Credit Michala Kozuba stroje a dopravní prostředky, které tvoří více jak polovinu exportu z Česka. „Nejde jen o samotné osobní automobily, ale i autobusy, nákladní vozy a také veškeré stroje a zařízení. Strojírenský průmysl posiloval svou pozici, protože dokázal v exportu růst nejrychleji ze všech sledovaných kategorií - o 5,1 procenta,“ uvedl Kozub.

Dodal, že více než čtyři pětiny vývozu směřovaly do zemí Evropské unie. Dominantní roli zde stále hraje Německo, které dokáže absorbovat 31 procent českého exportu. „Ve spojením s tím, že Německo ekonomicky oživuje, jde o celkově pozitivní zprávu. Druhou zemí, kam nejčastěji míří české zboží, je Slovensko s devítiprocentním podílem na exportu,“ sdělil Kozub.

Celkovou bilanci podle statistiků příznivě ovlivnilo snížení deficitu u minerálních paliv a nápojů a tabáku, pomohl také růst přebytku u strojů a dopravních prostředků, surovin a průmyslového spotřebního zboží. Schodek se prohloubil u chemických výrobků a potravin a živých zvířat, přebytek se snížil u polotovarů a materiálů.