Zahraniční obchod zahájil rok nejvyšším přebytkem za deset let

Mýtná brána na plzeňské dálnici D5 u Berouna.

Mýtná brána na plzeňské dálnici D5 u Berouna. Zdroj: Rasch Jan/Euro

Zahraniční obchod České republiky skončil v lednu přebytkem 19,3 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku to bylo o 0,7 miliardy více. Předběžné údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Příznivě na výsledek působil pokles schodku u minerálních paliv a růst přebytku v obchodu se stroji a dopravními prostředky.

Podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy zahraniční obchod vstoupil do nového roku s nejvyšším přebytkem minimálně od roku 2005. „Růst dovozu je ale momentálně svižnější než růst vývozu, což je ovšem dokladem silné domácí poptávky, a tedy potvrzením silné kondice české ekonomiky,“ dodal. Zatímco importérům pomáhá tato silná kondice, exportérům zase svědčí již čtvrtým rokem intervenčně oslabovaná koruna.

Dovoz se během ledna zvýšil o 2,9 procenta, zatímco vývoz jen o 1,9 procenta v meziměsíčním srovnání. V meziročním srovnání vývoz z tuzemska v lednu stoupl o 2,4 procenta na 266,1 miliardy, dovoz se zvýšil o 2,3 procenta na 246,7 miliardy korun.

„Za meziročně vyšší přebytek jsme vděčni nízkým cenám ropy na světových trzích a stále silné poptávce po automobilech vyrobených v ČR. Naopak v důsledku rostoucí domácí spotřeby se zvyšuje dovoz spotřebního zboží a potravin do ČR,“ okomentovala čísla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Optimistický scénář

Příznivou předpověď má Horská i pro tento rok: „V letošním roce by levná ropa měla nadále příznivě ovlivňovat bilanci s minerálními palivy. Navíc dále trvající intervence proti posilování koruny ze strany ČNB spolu s očekávaným růstem zahraniční poptávky ve druhé polovině roku budou společně podporovat český export.

„Pokud ale růst evropských ekonomik se přes všechny snahy Evropské centrální banky zastaví, český export by v průběhu roku slábnul. To ale není náš základní scénář,“ dodala analytička Raiffeisenbank.

Na stejné notě hodnotí vývoj obchodu ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. „Hodnota přebytku odpovídá tržnímu očekávání i pozitivní bilanci v loňském lednu. Zahraničnímu obchodu znovu pomáhal pokles cen komodit na světových trzích,“ uvedl.

Růst vývozu dopravních prostředků podle něj potvrzuje silnou poptávku po autech v Německu i celé eurozóně. Do budoucna podle analytika ČSOB Petra Dufka bude podstatné , zda si ČR udrží pozitivní trend vývozu.

„Vzhledem k jeho primární orientaci na stroje a dopravní prostředky, respektive na země EU, existuje velká šance, že se to podaří. Rostoucí poptávka v zemích EU a především apetit spotřebitelů a firem po nových autech zůstávají i v letošním roce velmi silné a nepochybně pomohou i tuzemskému průmyslu a současně i exportu,“ míní Dufek.

Vývoj zahraničního obchodu se zbožím - hlavní ukazatele

Vývoj zahraničního obchodu od roku 2003 do roku 2014Vývoj zahraničního obchodu od roku 2003 do roku 2014 | CSU

Pramen: ČSÚ