Zájem Čechů o přesun firem do daňových rájů klesá

dolar

dolar Zdroj: E15

V průběhu prvního čtvrtletí se počet společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, mírně zvýšil o 23 na celkových 13 270. Největší zájem byl o off-shore destinace, Seychely, Belize a Marschallovy ostrovy, které podnikatelům nabízejí relativně vysokou úroveň anonymity. Na Slovensku naopak počet firem s vlastníkem z daňového ráje už poprvé v historii poklesl.

„V posledních měsících ale dynamika vytváření majetkových struktur s využitím destinací považovaných za daňové ráje klesá, a tento nový trend pokračuje i v letošním roce. To do značné míry souvisí se zpřísňováním regulace, daňovými i legislativními změnami a posilováním dohledu, stejně jako s obavami podnikatelů z prolomení bankovního tajemství,“ komentuje statistiky Petra Štěpánová, analytička společnosti Bisnode, která údaje zveřejnila.

Největší absolutní přírůstek zaznamenaly Seychely (19 nových), Belize (17) a Marshallovy ostrovy (13). Největší pokles byl v Nizozemí (-27). Počet českých firem s vlastníkem v daňovém ráji dosáhl na konci loňského roku 13 247, meziročně se zvýšil o jedno procento.

Naopak počet slovenských společností, které mají vlastníka v daňovém ráji, se v prvních třech měsících snížil o 114 na celkových 4248. Najvětší odliv zaznamenalo Monako (-50) a Jersey (-33). „Momentálně není možné odhadnout, zda se jedná o změnu trendu nebo statistický výkyv,“ uvedla analytička Štěpánová.

Počet českých společností s vlastníkem z daňového ráje

Počet českých společností s vlastníkem z daňového rájePočet českých společností s vlastníkem z daňového ráje | BisnodeZdroj: Bisnode

„Zájem ze strany našich klientů je kontinuální. Poslední dobou pozorujeme trend, v rámci kterého klienti poptávají jednak lokality, které vyhovují jejich konkrétnímu podnikání a zároveň destinace s vysokou mírou anonymity, a to nemusí být vždy daňové ráje,“ dodal Michael Dobrovolný ze Smart Office&Companies. Podle něj v souvislosti se zahraničními společnostmi je třeba vyjasnit, že firmy do daňových rájů neodcházejí, vlastnění českého subjektu zahraničním (byť offshorovým), neznamená odchod do daňového ráje, dceřiný subjekt totiž nadále podniká a také platí daně v Česku.

„Jde tedy o anonymitu, nikoli o daně. V případech daňových optimalizací se dnes převážně využívají holdingové struktury, kdy dochází k umístění sídla holdingové společnosti v zahraničí, ovšem nejčastěji v takzvaných on-shorových destinacích. Na rozdíl od dřívějších trendů tedy dochází spíše k aplikaci sofistikovanějších řešení,“ dodává.