Zájem českých firem o daňové ráje roste

Letecký pohled na jeden ze seychelských ostrovů

Letecký pohled na jeden ze seychelských ostrovů Zdroj: CC BY-SA 3.0: Acp - Wikimedia Commons

Český kapitál se stále více obává o svůj osud. Podle informací poradenské společnosti Bisnode vzrostl za první pololetí počet domácích společností vlastněných z daňového ráje na rekordních 12 719. „Zájem podnikatelů o daňovou optimalizaci a zajištění anonymního vlastnictví zvolna oživuje,“ uvádí analytička Petra Štěpánová. Čeští podnikatelé se letos nejvíce zajímají o Seychely, roste však i popularita Kypru. Své sídlo do těchto destinací od počátku roku přepsalo již 139 firem.

„Seychely jsou u českých podnikatelů oblíbené díky snadné administrativě a zajištění spolehlivé anonymity,“ uvádí Karel Pluhař ze společnosti Akont. V Čechách je exotická minirepublika populární i díky reklamě jednoho ze svých vděčných klientů, Radovana Krejčíře. Anonymita ve verzi „basic“ přijde na pouhé dvě tisícovky eur ročně. Složitější vlastnická kombinatorika typu české společnosti s kyperskou matkou vlastněnou z Pacifiku může však přijít i na desetinásobek.

Odchod do daňového ráje se tak nevyplatí každému. Společnost by měla mít podle Pluhaře zisk před zdaněním alespoň sto tisíc eur. Zatímco Seychely se hodí spíše pro utajení vlastnictví, pro daňovou optimalizaci je podle expertů vhodnější Kypr. Jeho služby jsou levné, zájemce potěší i nižší míra regulace, problémem zůstává jen chybějící image.

Tu podnikatelé nachází v Nizozemsku, jež ve světě daňových rájů platí za prestižní adresu. Mít amsterodamskou vizitku není zdaleka jen věcí daní. Potvrzuje to i zkušenost Zbyňka Frolíka, jehož firma Linet se stala součástí nizozemského holdingu v roce 2011. „Nizozemí jsme zvolili kvůli nestabilitě politického i podnikatelského prostředí v ČR i lepšímu zvuku společnosti při obchodních jednáních v zahraničí i hledání nových strategických možností financování,“ uvádí Frolík.

„Očekávám, že zájem o daňové ráje už na podzim nebo během příštího roku vzroste. Firmy z Čech vyhání politické riziko i nepředvídatelnost legislativy,“ uvádí Karel Pluhař ze společnosti Akont. Kapitál je alergický na levicové ideje, což potvrzují data ze Slovenska: za rok a půl se počet firem vlastněných z daňového ráje zvýšil bezmála o 22 procent. Ve stínu daňových palem najde klid i část anonymních vlastníků čtrnácti tisíc českých akciovek, na něž si po letech bezuzdného bohatnutí vzpomněla česká legislativa.

Česko v daňových rájích
Počet v Čechách vlastněných společností* Meziroční růst počtu v Čechách vlastněných společností za 1. pololetí 2013 (v procentech)
Seychely 590 15,2
Belize 127 7,6
Malta 131 7,4
Monako 53 3,9
Kypr 1965 3,2
Panama 204 2,5
Spojené arabské emiráty 226 0,44

*k 30. 6. 2013, Zdroj: Bisnode