Zájem o plážový volejbal v Česku roste, chybí ale peníze

Momentálně nejlepší české plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková jsou pravděpodobně jediným týmem v zemi, který je schopen celou sezonu odehrát výhradně ze sponzorských peněz

Momentálně nejlepší české plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková jsou pravděpodobně jediným týmem v zemi, který je schopen celou sezonu odehrát výhradně ze sponzorských peněz Zdroj: ctk

Páté místo na olympijských hrách v Londýně, které vybojovaly české plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková, skokově zvýšilo zájem o plážový volejbal v Česku. Patrný je jak v médiích, tak z přílivu sponzorů a nových zájemců o hru. Nejzřetelnější je to v Praze. Ani vzedmutá vlna popularity však ještě nepřiplavila do tohoto sportu tolik peněz, aby profesionálním dvojicím pokryly náklady na sezonu.

Odborníci na plážový volejbal, které deník E15 oslovil, se shodli na tom, že pokud se chce dvojice věnovat tomuto sportu profesionálně, je nezbytné absolvovat část sezony v zahraničí. Kvůli tréninku i na turnajích. Právě to však náklady značně zvyšuje. Ty se pak pohybují kolem dvou milionů korun. Částka ale může být i vyšší. „Záleží na tom, jaký má dvojice podpůrný tým. Může do něj patřit trenér, masér, fyzioterapeut a další specialisté. A jak početný si tento tým může dovolit brát s sebou do místa tréninkových kempů či na turnaje. Potom ani částka dva miliony stačit nemusí,“ upozornil Jan Biječek z SK Plážový volejbal Slavkov.

Jen málokterá dvojice má pokrytu celou sezonu z příspěvků od sponzorů. „Neznám samozřejmě detailně finanční situaci každého páru. Podle mého názoru je v republice plně schopna vyžít ze sponzorských peněz tak jedna dvojice. Ostatní si musejí část nákladů hradit, nebo ustoupit ze svých požadavků. Něco málo přispívá i Český volejbalový svaz. Největšími sponzory bývají rodiny hráčů,“ doplnil Michal Rázek, manažer sportovního areálu Beachklub Pankrác.

Část peněz si mohou dvojice vydělat na světových turnajích. Ale odměny na nich patří jen skutečně těm nejlepším. I když dotace turnajů neustále stoupají, na rozdíl od jiných sportů se stále hraje „jen“ o sumu v řádech milionů. Mezinárodní organizace FIVB letos rozdělí na 18 největších turnajích celkem 10,2 milionu dolarů. Na většině z nich si vítězná dvojice odnese 70 tisíc dolarů, poražený finalista pak 52 tisíc dolarů. Dvojici Kolocová-Suková, která je momentálně nejlepším českým párem, se podařilo letos vyhrát jeden turnaj.

Díky úspěchům této dvojice roste zájem o plážový volejbal především u amatérských hráčů. Proto je v Česku dosti tréninkových hřišť i hal, kde se dá trénovat v zimě. „V Praze máme přibližně deset hal, což je asi 40 kurtů. Další haly jsou v Brně a Karviné, nově snad bude hala v Chodově u Karlových Varů a v Pelhřimově,“ řekl Ondřej Vlček, hlavní trenér Prague beach teamu.

Možnost tréninku v zimě se tak sice zvyšuje, ale pro profesionální hráče nejsou haly vhodné. „Potřebují co nejvíce času trávit pod širým nebem. V hale jsou podmínky pro hru logicky jednodušší. Profesionálové proto na zimu cestují do zemí, kde se mohou připravovat na pláži, kde svítí slunce a fouká vítr. Tato soustředění jsou však finančně velmi náročná. Výkonnostní hráči proto často volí přípravu v hale a před začátkem sezony odjedou na týden dva trochu jižněji, například na soustředění do Itálie,“ uzavřel pankrácký Rázek.